5. memorijalni pohod kroz Brinu u čast pok. Ikele

Novogodišnji uspon na Vranicu
5. January 2015.
Sve veća prepoznatljivost HPD “Rama”
12. January 2015.

Sama riječ „memorijalni“ nosi značenje sjećanja na nešto, na nekoga. Mi se ovdje sjećamo našeg Ikele, jednog od osnivača i stalnog člana našega društva. Teško je povjerovati da je prošlo već 5 godina od kada nas je Ikela iznenada napustio. Ali, ovaj memorijalni pohod kroz Brinu u njegovu čast, kojega organiziramo svake godine, učinit će da pok. Ikela stalno živi među nama i da sjećanje na njega ne smije biti obilježeno tugom i suzama, već uz druženje, pjesmu i smijeh. 

Zato i ove godine, naš memorijalni pohod počinje skupljanjem članova i gostiju na starom kamenom mostu na Ričini. Polazak je bio planiran u 9:00 h i malo prije toga počelo je skupljanje planinara. Osim nas domaćina, ove godine okupilo se mnoštvo planinara iz 9 prijateljskih nam društava: Iz Splita, Kaštela, Solina, Makarske, Baške Vode, Imotskog, Belišća i Tomislavgrada. Nakon kratkog pozdrava i riječi domaćina, oko 80-ak planinara krenulo je na ovaj pohod kroz Brinu. 

Vrijeme oblačno ali bez kiše, reklo bi se, idealno za šetnju i planinarenje. Ova trasa bila je planirana u više smjerova. Prvi smjer bio je starom stazom kroz kanjon i upravo ovim dijelom staze krenuo je najveći dio planinara, usprkos upozorenju da staza može biti jako opasna zbog snijega, leda i mogućnosti klizanja. Ali atraktivnost ove staze i znatiželja, bili su jači od upozorenja. 

Drugi smjer vodio je novom stazom usporedo sa kanjonom i treći smjer je bila skraćena tura preko Starke do Zavraca. 

Ove dvije duže staze sastale su se u Tribistovu i odatle krenule u Vučipolje do Šimića pećine. Od Šimića pećine, staza je dalje vodila preko Orlova kuka i spustila se u Zavrace, gdje je bio i kraj ove ture.

Budući da se radilo o dosta velikom  broju planinara koji su pohodili ovu stazu, najvažnije od svega da je sve prošlo u najboljem redu i da su naši dragi gosti zadovoljni i oduševljeni ljepotama Brine, Tribistova i Vučipolja. 

Kako su planinari stizali u Zavrace, dočekalo ih je veselo društvo uz toplo jelo i piće. Uz već tradicionalni kiseli kupus i vino, započelo je naše druženje koje je uz veselje i pjesmu  trajalo cijeli dan do kasnih večernjih sati. Važno je naglasiti da se ove godine okupilo preko 120 planinara.

Vidimo se i sljedeće godine i nadamo se još većem broju gostiju, da svi zajedno po 6. put odamo počast našem Ikeli.

//]]>