5. memorijalni pohod kroz Brinu u čast pok. Ikele

Novogodišnji uspon na Vranicu
5. January 2015.
Sve veća prepoznatljivost HPD “Rama”
12. January 2015.

5. memorijalni pohod kroz Brinu u čast pok. Ikele

Sama riječ „memorijalni“ nosi značenje sjećanja na nešto, na nekoga. Mi se ovdje sjećamo našeg Ikele, jednog od osnivača i stalnog člana našega društva. Teško je povjerovati da je prošlo već 5 godina od kada nas je Ikela iznenada napustio. Ali, ovaj memorijalni pohod kroz Brinu u njegovu čast, kojega organiziramo svake godine, učinit će da pok. Ikela stalno živi među nama i da sjećanje na njega ne smije biti obilježeno tugom i suzama, već uz druženje, pjesmu i smijeh. 

Zato i ove godine, naš memorijalni pohod počinje skupljanjem članova i gostiju na starom kamenom mostu na Ričini. Polazak je bio planiran u 9:00 h i malo prije toga počelo je skupljanje planinara. Osim nas domaćina, ove godine okupilo se mnoštvo planinara iz 9 prijateljskih nam društava: Iz Splita, Kaštela, Solina, Makarske, Baške Vode, Imotskog, Belišća i Tomislavgrada. Nakon kratkog pozdrava i riječi domaćina, oko 80-ak planinara krenulo je na ovaj pohod kroz Brinu. 

Vrijeme oblačno ali bez kiše, reklo bi se, idealno za šetnju i planinarenje. Ova trasa bila je planirana u više smjerova. Prvi smjer bio je starom stazom kroz kanjon i upravo ovim dijelom staze krenuo je najveći dio planinara, usprkos upozorenju da staza može biti jako opasna zbog snijega, leda i mogućnosti klizanja. Ali atraktivnost ove staze i znatiželja, bili su jači od upozorenja. 

Drugi smjer vodio je novom stazom usporedo sa kanjonom i treći smjer je bila skraćena tura preko Starke do Zavraca. 

Ove dvije duže staze sastale su se u Tribistovu i odatle krenule u Vučipolje do Šimića pećine. Od Šimića pećine, staza je dalje vodila preko Orlova kuka i spustila se u Zavrace, gdje je bio i kraj ove ture.

Budući da se radilo o dosta velikom  broju planinara koji su pohodili ovu stazu, najvažnije od svega da je sve prošlo u najboljem redu i da su naši dragi gosti zadovoljni i oduševljeni ljepotama Brine, Tribistova i Vučipolja. 

Kako su planinari stizali u Zavrace, dočekalo ih je veselo društvo uz toplo jelo i piće. Uz već tradicionalni kiseli kupus i vino, započelo je naše druženje koje je uz veselje i pjesmu  trajalo cijeli dan do kasnih večernjih sati. Važno je naglasiti da se ove godine okupilo preko 120 planinara.

Vidimo se i sljedeće godine i nadamo se još većem broju gostiju, da svi zajedno po 6. put odamo počast našem Ikeli.

//]]>