Barjak PSHB i na Elbrusu

Najava obilježavanja XXIV. Dana planinara Herceg- Bosne
20. July 2021.
Najdublja jama u BiH prešla 700 metara dubine
9. August 2021.

Barjak PSHB i na Elbrusu

Protekli tjedan dok smo mi bili okupirani poslom oko predstavljanja monografije i filma PS HB “ Kad čovjek postane planina” naš barjak zavijorio se i na krovu Europe.  Tročlani međunarodni tim sastavljen od planinara iz BiH i RH osvojio je vrh Elbrusa 13. Srpnja 2021.godine. Tim su sačinjavali Marino Vidović (PD Vis Žepče i SD Mijatovi Dvori- Tomislavgrad), Jure Curković (Planinarenje.hr) i Mirko Bjelan (Gorja.net).

Elbrus (rus. Эльбру́с, kar-bal. Минги тау) najviši je vrh Kavkaza i Evrope s visinom od 5642 m. To je neaktivni vulkan u zapadnom dijelu Kavkaskog gorja, u blizini rusko-gruzijske granice.Ima dva vrha: istočni i zapadni. Zapadni vrh je i najviši, odnosno 5642 metra (18.513 stopa), dok je istočni nekoliko metara niži, tj. 5.621 metar (18.442 stopa). Iako tehnički uspon na vrh nije prezahtjevan, Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih svjetskih planina. Na Elbrusu je 2004. godine poginulo 48 penjača.

San svakog planinara je popeti se na takozvanih “Sedam vrhova”, tj. na najviši vrh svakog kontinenta. Elbrus je peti na tom popisu.

Nagrada za uspješan uspon je nevjerojatno lijep pogled koji se pruža s vrha. Pojedini alpinisti kažu da se na Elbrusu osjećaju kao da su na krovu svijeta (premda su svakako na krovu Europe). Smatra se da se ponekad, kada je nebo vedro, s vrha Elbrusa mogu vidjeti Crno more i Kaspijsko jezero. Smijemo se usuditi i  slobodno reći da su ovi ljudi postali planine.

//]]>