Betlehemsko svjetlo dolazi u Vitez!

Uspjeh i Speleološkog društva “Mijatovi dvori” Tomislavgrad
12. December 2018.
PD “Granaš” Brčko domaćin Skupštini PS HB
21. December 2018.

Betlehemsko svjetlo dolazi u Vitez!

Svake godine, u vrijeme Došašća, u Beču se okupe izaslanstva skauta kako bi na ekumenskom slavlju ujednoj od crkava upalili svoje svjetiljke sa svijeće donesene iz Betlehema te Svjetlost prenijeli svim ljudima dobre volje diljem Europe, pomičući tako na simboličan način mir, slogu i ljubav među ljudima.

Već po tradiciji, skauti – izviđači iz Mostara, betlehemsko svjetlo donose u Planinarski dom HPD-a „Vitez“ u Zaselje. Ove će godine to biti u nedjelju, 16. prosinca, u 13 sati. Viteški planinari i ove godine očekuju veliki broj planinarskih prijatelja iz drugih društava, te predstavnike okolnih župa, koji će svjetlo preuzeti u Zaselju i odnijeti ga u svoje domove i crkve. I oni koji do sada nisu potvrdili svoj dolazak, svakako su dobrodošli! U Zaselju ih očekuje topla dobrodošlica članova HPD „Vitez“, koji će, nakon ugodnog druženja i zakuske, svjetlo odnijeti u župnu crkvu sv. Juraja i predati ga svećenicima i župljanima.

Betlehemsko svjetlomiraje program započet u Austriji 1986. godine u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Proširio se u više od 20 zemalja u Europi, kao i u Americi. Na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe: ideja betlehemskog svjetla mira. Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose betlehemsko svjetlomira u svoje zemlje.

U nastavku donosimo prisjećanje na atmosferu preuzimanja betlehemskog svjetla u Zaselju…

//]]>