Dani planinara Herceg Bosne 2014 – Vitez

Uspon na Kamešnicu (vrh Konj 1856 m.n.v.)
9. November 2014.
Obuka mladih gorskih spašavatelja
15. November 2014.

Dani planinara Herceg Bosne 2014 – Vitez

Glavni planinarski događaj u regiji svakako je manifestacija „Dani planinara Herceg Bosne“, čija se organizacija svake godine povjerava drugom planinarskom društvu, a ove godine sretni dobitnik je bilo Hrvatsko planinarsko društvo „Vitez“ iz istoimenog grada. Mjesto događanja je bio planinarski dom Zaselje nedaleko od Viteza. Nismo ni sumnjali da će organizacija biti vrhunska, jer Vitežani su poznati po dugoj planinarskoj tradiciji, radišnosti i organiziranosti, i doista su visoko podignuli nivo organizacije Dana planinara Herceg Bosne, tako da će onaj koji dobije organizaciju sljedeće godine stvarno biti na mukama, ako želi barem zadržati taj nivo.

 Na ovom trodnevnom skupu okupilo se 41 planinarsko društvo, dijelom iz hrvatskih krajeva BiH, a dijelom iz republike Hrvatske, sa oko 1000 planinara. XVIII Dane planinara Herceg Bosne svečano je otvorio Branko Bago, predsjednik planinarskog saveza Herceg Bosne, a prigodnim riječima su se obratili  predsjednica „HPD Vitez“ Višnja Žuljević i dopredsjednik Hrvatskog planinarskog saveza, Tomislav Ćanić.

Organizirano je bilo više izleta na okolna područja, znamenitosti i vrhove – Krstac, Kuk, Gradinu, Bučićku ravan i druge, a organizator se pobrinuo da planinari i na izletima dobiju okrjepu. Po povratku planinare je dočekao izvrstan grah iz vojničke kuhinje, dok je u nedjelju pripremljen vojnički gulaš, a cijelo vrijeme su bili dostupni ukusni ćevapčići i veliki izbor pića.

Sportske aktivnosti su protekle u znaku Posušana, jer naši momci su bili nepobjedivi u povlačenju užeta, dok su Branko Bago, kao prvoplasirani i Vinko Romić, kao drugoplasirani, debelo nadmašili ostale natjecatelje u bacanju kamena, iako se natjecalo po njihovim lokalnim pravilima. Posebno zanimljiva je bila izložba gljiva gdje je stručnjak za gljive, Mirko Matijević iz Žepča, objašnjavao razlike između onih koje možete pojesti samo jednom i onih koje su jestive uvijek.

O uspješnoj organizaciji najviše govori zadovoljstvo ljudi, koji su se uz pjesmu, ples, snijeh i razgovore veselili do jutarnjih sati, a za dobru zabavu pobrinulo se više glazbenih izvođača, kulturno umjetničkih i folklornih društava.

Broj od 24 planinara iz našega društva HPD Pločno, koji su posjetili ovaj skup, govori o važnosti koju ovom skupu pridaje naše društvo, kao središnjem godišnjem događaju pod okriljem Planinarskog saveza Herceg Bosne, koji okuplja sva planinarska društva iz hrvatskih krajeva u BiH. Neupitna je i važnost ove manifestacije za isticanje identiteta Hrvatskog naroda u BiH, jer 18 godina tradicije, i 18 godina odolijevanja pokušajima marginalizacije ove hrvatske manifestacije i hrvatskog planinarstva u BiH, najviše govori o odlučnosti hrvatskih planinara i hrvatskog naroda da se izbori za ravnopravnost i svoja prava u BiH.

Na kraju zahvaljujemo domaćinu HPD Vitez na gostoprimstvu i čestitamo na izvrsnoj organizaciji.

//]]>