Drugi (završni) dio tečaja na ljetno vođenje na Bogodolu

Prvi vikend tečaja PSHB za vođenje u ljetnim uvjetima
1. February 2016.
Prvi memorijalni susret “Miro Vujica”
29. February 2016.

Drugi (završni) dio tečaja na ljetno vođenje na Bogodolu

Drugi vikend tečaja PSHB za vođenje u ljetnim uvjetima

Drugi vikend tečaja Planinarskog saveza Herceg-Bosne za planinarske vodiče u ljetnim uvjetima koji se odvijao na Bogodolu bio je puno intenzivniji od prvog. Nakon teorijskog dijela obuke, polaznici su radili samostalno uz tihi nadzor instruktora koji bi na kraju vježbi iznijeli analizu, ukazali na učinjene pogreške, iznijeli preporuke i dali eventualno potrebna objašnjenja. Tečajci su mogli osjetiti što znači dobro isplanirati izlet, voditi grupu, držati je na okupu, znati uvijek što se događa na terenu i među ljudima u grupi i kako je neophodno uvijek vladati situacijom. Kroz teorijsku obuku i vježbe polaznici su imali priliku uvidjeti koliku odgovornost i kakva znanja i vještine su neophodne i što sve vodič treba poduzeti da bi rizik odlaska u planinu bio što manji a zadovoljstvo planinara veće. Praktično smo radili vježbe prve pomoći, izradu rukohvata za prijelaz preko dionica koje mogu biti opasne, zatim vježbu orijentacije kroz koju smo tražili izgubljenog planinara, pristup povrijeđenom, njegovo zbrinjavanje i transport. Osim navedenoga, kao nagradu, polaznici raspoređeni u pet grupa izveli su vježbu izrade prinudnih skloništa (bivaka) koja je bila izuzetno korisna i kroz koju se moglo vidjeti kako pojedinci funkcioniraju u timovima i koliko su domišljati i spretni. 
Kroz sve vježbe se itekako dobro moglo naučiti što bi vodič morao znati, što bi morao imati u svom ruksaku i koliko je bitno što je moguće bolje upoznati ljude koje vodi u planinu, a također i kakvih sposobnosti su i kakvu opremu moraju imati ljudi koje vodi. Planina je specifičan ambijent koji zahtijeva ozbiljnost u pristupu u koje god doba godine joj se dolazi.

Hvala instruktorima Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza Goranu Gabriću, Željku Arnautoviću i Denisu Vranješu koji su svesrdno radili s nama. 
Hvala Savezu gorskih službi spašavanja u BiH čiji instruktori su nas proveli kroz aktivnosti kojima se bave stanice gorskih spašavatelja i upoznali nas sa načinom organiziranja potraga i načinom funkcioniranja potražnih timova, te sa metodama rada spasilačkih timova. 
Hvala HPD-u Prenj 1933 iz Mostara za ustupljene prostorije za odvijanje teorijske obuke i za smještaj sudionika tečaja.

Vidimo se na tečaju za vođenje u zimskim uvjetima koji će se odvijati na postorima planine Čvrsnice od 3.- 9. 3. 2016.!

BOGODOL, 5.- 7.2. 2016.

//]]>