HPD “Rama”: Markiranje staze Dive Grabovčeve

HPD “Vitez”: Obilježen Dan viteških planinara
3. June 2020.
PD “Granaš” poziva na 2. Dane zove
3. June 2020.

HPD “Rama”: Markiranje staze Dive Grabovčeve

Na spomen Vran planine i Kedžare većina pomisli na Divu Grabovčevu i njezin grob na Kedžari do kojeg se od davnina hodočastilo.

Do izgradnje makadamskog puta koji s Blidinja preko Kedžare vodi prema Rami, na Kedžaru se moglo doći jedino pješice.

Jedan od glavnih pravaca kojim bi hodočasnici dolazili na grob Dive Grabovčeve bio je onaj koji je s Maglica, pa preko Priboja, Čistih dolaca, Krivodola, Zavranja, Propale i Male Kedžare vodio do groblja.

Nakon izgradnje puta, a posljednjih petnaestak godina posebno, rijetki su oni koji pješice dolaze na Kedžaru. Osim što većina ne želi pješačiti nekoliko sati, jedan od razloga je i taj što nije postojala obilježena staza pa je onima koji ne poznaju teren bilo teško odlučiti se na pješačenje ovim pravcem.

Oni koji su nekada redovito išli na hodočašće sada su većinom u starijoj životnoj dobi i više nisu sposobni za dulje pješačenje, a mlađe generacije, u većini slučajeva ne znaju što je to višesatno pješačenje. Želeći promijeniti stanje na terenu i ponovno potaknuti na pješačenje do Kedžare, barem jednom na godinu, ali i dati svoj doprinos promoviranju Kedžare kao planinarskog i hodočasničkog odredišta, članovi HPD „Rama“ već dulje vrijeme rade na projektu markiranja i postavljanja signalizacije od Maglica do Divinog groba.

Prije osam godina, članovi HPD “Rama” po prvi put markirali su ovu stazu, ali vrijeme i klimatski uvjeti na planini, odradili su svoje, tako da je sada većina tih markacija postala skoro nevidljiva.

Iako je bilo planirano da realizacija projekta započne čim vremenski uvjeti na planini to dozvole, nažalost, zbog poznatih razloga, provedba je počela tek sada. Poštujući preporuke epidemiologa, ne želeći okupljati veću skupinu, tajnik i predsjednik Društva, odradili su posao na ovoj dionici staze.

Markiranje staze završeno je u cijelosti od Maglica do Zavranja. Završetak preostaloga dijela staze od Zavranja do Divinog groba, planiran je u narednom periodu.

Nakon završetka projekta, svi oni koji se od odluče na pješačenje prema grobu Dive Grabovčeve, bez obzira što ne poznaju teren, prateći markacije, mogu bez ikakvih problema uputiti se i doći na Kedžaru.

Realizacijom planiranoga, HPD “Rama” će još jednom dati svoj doprinos promociji Rame i ramskih planina, ali i očuvanju sjećanja na Divu Grabovčevu.

//]]>