HPD “Rama”: Novogodišnji uspon na Radušu

PD Paklarske stijene: Po hladnom vremenu i dubokom snijegu do doma Erik Brandis
7. January 2019.
PD TIM Busovača, HPD Vitez i PD Guča Gora tradicionalno pješačili na dionici Guča Gora – dom Košare
7. January 2019.

HPD “Rama”: Novogodišnji uspon na Radušu

Svako godišnje doba doba ima ono svoje „nešto“, ali zima je posebna priča. Koliko god puta posjetili Radušu, uvijek iznova ćete naći nešto novo čemu ćete se diviti i ostati bez riječi na prizore koje su snijeg i vjetar u suradnji napravili.

Raduša je jedna od najljepših planina u BiH, i doživjeti je u zimskom periodu teško se riječima može opisati.

Nastavljajući s tradicijom, Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“, i ove godine, organiziralo je Novogodišnji uspon na Radušu. Ove godine, zbog ekstremnih uvjeta koji su vladali na Zahumu i na Raduši, Nikica i Pavle, dvojica najodvažnijih, krenuli su prema Idovcu, dok su drugi odustali od uspona.

Uspon koji u „normalnim“ okolnostima (kada nema snijega) traje 2-2,5 sata, ovaj put trajao je puno dulje, ali svaki korak naprijed, „isplatio“ se. Prizori koji se rijetko viđaju i na TV-u, Raduša daje na svakom koraku. Doslovno, ljepota kakvu samo Bog može dati i od koje zastaje dah.

Unatoč težini uspona i vjetru koji je na trenutke bio orkanski i nosio sve pred sobom, dvojac se probijao kroz visoki snijeg i nanose do izlaska iz šumovitog dijela staze, ali nakon toga, jednostavno se nije moglo dalje. Nanosi snijega, visoki i po nekoliko metara, bili su presudni za odluku za povratak na Zahum.

Iako je uspon završio nekih kilometar ispod vrha, i nije ostvaren krajnji cilj, Novogodišnji uspon 2019. upisan je u jedan od najekstremnijih kojega su članovi HPD „Rama“ „odradili“.

(www.hpd-rama.com)

//]]>