Izlet za građanstvo na poluotok Pelješac, vrh Sv. Ilija (961 m) – 17.3.2019.

PD “KUK” Novi Travnik organizira Opću planinarsku školu 2019.
6. March 2019.
Ispit znanja i vještina za planinare, koji su završili Ljetni vodički tečaj
6. March 2019.

Izlet za građanstvo na poluotok Pelješac, vrh Sv. Ilija (961 m) – 17.3.2019.

I ove godine HPD Prenj 1933 u suradnji sa stanicom planinarskih vodiča Mostar, a po starom, dobrom običaju, građane iz ustaljene svakodnevice vodi na poluotok Pelješac i njegov najveći vrh Sv. Iliju (961).

Sveti Ilija (Sveti Ilija, 961 m) je najviši vrh i najpoznatija planinarska destinacija na Pelješcu, nalazi se na zapadnom kraju poluotoka. Masiv oko vrha Sv. Ilije proteže od sjeveroistočne do jugozapadne obale poluotoka, te je 6,5 km dug i oko 2,5 km širok.

Jedna legenda kaže da je vrh bio nazvan Perunovo brdo, po starom slavenskom bogu Perunu, gospodaru gromova. Crkva Sveti Ilija i Pantelija je ovdje izgrađena u 16 ili 17 stoljeću, te je bila uništena od strane mnogih udara gromova u 19 stoljeću i nikada nije ponovno obnovljena. Neki misle ime je došlo od zmije otrovnice, imena poskok, koja živi u tom području, a drugi misle da je zbog konfiguracije strmih stjenovitih padina iznad Orebića koje podsjećaju na zmiju, sa svojim cik-cak linijama geoloških slojeva. Lokalni stanovnici ga jednostavno nazivaju, Ilija. (Planinarenje.hr)

Autobus polazi u svitanje nakon dvije granice i otprilike sat i pol vožnje kod hotela Orka iza Neuma pravimo pauzu od 30 minuta za kavu i buđenje. Nastavljamo dalje pokraj Malostonskog zaljeva, preko Stona, pa kroz mala mjeste u unutrašnjosti Pelješca, Proči čemo serpentinama iznad Trstenika odakle se pruža veličanstven pogled na uvalu, more i Mljet. Preko Kapetanskih okuka (tzv. Kapetana) spustit ćemo se do Orebića i produžiti do malog mjesta Perna odakle kreće naš uspon.

Penjući se od mora prema vrhu pogled će nam obuhvaćati sve širi krajolik; Orebić i njegovu pitoresknu okolinu, te otok Korčulu i otočiće koji su se kao biseri rasuli po moru od Korčule do Orebića. Dalje dio staze se penje kroz šumu sve do Planinarskog doma.

Planinarski dom je sagrađen od kamena i nalazi na točno 800 metara nadmorske visine. Tu kućicu je 1908 g. dao sagraditi Nadvojvoda Karlo von Habsburg, zbog lova na čaglje, te je tom prilikom napravljen put iz zaseoka Urkunići, kao i pojilo za životinje. (Planinarenje.hr).

Nakon kratkog predaha nastavljamo dalje sve do samog vrha. Sam vrh je obilježen manjim drvenim križom oko kojeg je veća gomila kamenja – ostaci kapelice Sv. Ilije iz 17 stoljeća. Na stijeni je ugrađena ploča na kojoj je ispisano ime vrha i nadmorska visina. Uz to, tu je ugrađen i metalni planinarski žig u tuljac sa upisnom knjigom posjetitelja. (Planinarenje.hr)

Ako nam vjetar i oblaci budu skloni, vidik će nam se otvoriti prema malom mjestu Duba Pelješka koje se smjestilo podno Ilije, otok Hvar, Biokovo i mjesta podno Biokova kao što je Gradac Grijat će nas sunce i šibati morski vjetrovi, uživat ćemo zraku u kom se se miješaju mirisi mora i ljekovitog bilja, jedino zrak na Pelješcu ima taj specifični miris kao nigdje drugo u Dalmaciji.

Silazmo najprije do Planinarskog doma, tu ćemo se se svi okupiti. Zatim idemo lijevo drugom stazom, najprije blago silazimo u šumu da bi se popeli na greben sa kojeg se pruža pogled na Orebić i cijeli Korčulanski arhipelag, Tu ćemo napraviti predah za jednu zajedničku fotografiju. Nastavljamo dalje preko sipara, pa se serpetninama se spuštamo kroz usjek između vrhova Vižanjica s desne i Kabla s lijeve strane,ući ćemo u visoku borovu šumu, na izlazu iz usjeka opet uživamo u predivnom pogledu na Orebić, Staza dalje vodi kroz makiju i sitno raslinje sve do zaseoka Ruskoviči. Od Ruskovića se spuštamo pravo na rivu u Orebiću gdje u kafićima uz more pijemo kavu i uživamo u zalasku sunca.

Oni, pak, čije noge nisu dovoljno izdržljive da bi mogli ići na vrh, mogu nam se također pridružiti i provesti divan dan uživajući u šetnjici uz more, a mogu se i barkicom odvesti do Korčule, bitno je samo pri prijavi naglasiti da ne idu na vrh kako bismo sve dobro isplanirali. Svi ste dobro došli!

  • POLAZAK: nedjelja 17.3.2019. u 5:30h ispred stadiona Zrinjskog odakle polazi autobus.
  • POVRATAK: u večernjim satima istog dana
  • POTREBNA OPREMA: planinarske cipele, vjetrovka, ruksak, planinarski štapovi, kapa, naočale za sunce, presvlak. krema za sunce. Obavezno ponijeti važeće putne isprave. Ponijeti hranu za jedan dan (ubaciti koju voćku i čokoladicu) i najmanje 2l vode.

Cijena izleta je 25 KM za članove planinarskih društava, a 30KM za ostale.
Prijave i informacije voditelju izleta Danijelu na broj 063/363-607.
Uplata akontacije od 15KM najdalje do srijede 13.03.2019. godine na sastanku društva HPD Prenj 1933 u prostorijama HGSS-a) kod Mostarke u 20:00 sati.

NAPOMENA:
Za sve koji žele ići na Pelješac 17.3.2019. godine u organizaciji HPD Prenj 1933 i Stanice planinarskih vodiča Mostar, prijevoz je isključivo BUS-om jer je isti organiziran. U slučaju većeg broja zainteresiranih bit će osiguran dodatni autobus ili kombi ovisno o broju zainteresiranih. Sudionici izleta su obavezni pridržavati se uputa vodiča. Sudjelovanje na izletu je na osobnu odgovornost. HPD Prenj 1933 Mostar i Stanica planinarskih vodiča Mostar zadržavaju pravo promjene rute ili otkazivanja ture u slučaju loše vremenske prognoze i/ili slabog interesa. Vodiči tijekom izleta zadržavaju pravo izmjene programa, plana izleta prema postojećim uvjetima na terenu, te vremenskim prilikama!

//]]>