IZVJEŠAJ PRVOG VIKENDA SPELEOŠKOLE SDMD

Dan planete Zemlje
19. March 2021.
Pravilnik povjerenstva za speleologiju
20. March 2021.

IZVJEŠAJ PRVOG VIKENDA SPELEOŠKOLE SDMD

IZVJEŠAJ PRVOG VIKENDA SPELEOŠKOLE SDMD

U organizaciji Povjerenstva za speleogiju PSHB i Speleološkog društva Mijatovi dvori prošlog je vikenda (13-14.03.2021) realiziran prvi vikend Speleoškole na području Tomislavgrada, točnije u prostorijama SDMD, te stijeni u Mandinom selu i špilji Dahni.

Tečaj je okupio 10 polaznika. Okupljanje polaznika bilo je u subotu u 8 sati u prostorijama društva, nakon čega su svi polaznici zadužili opremu koju će koristiti tijekom speleoškole (kombinezon, pojas i kaciga). U 9 sati su krenula predavanja s temama: „Speleologija” i “Speleološka oprema”, a predavači su bili Domagoj Madunić i Josip Marković.

Nakon predavanja, speleoškola je nastavljena na terenu u Mandinom selu i vježbama na stijeni. Polaznici su se upoznali sa “Korištenjem speleološke opreme”, “Speleološkim tehnikama” i “Uzlovima u speleologiji”, predavači su bili Marino Vidović i Ante Dadić.
Polaznici su učili koristiti descender, bloker i croll, a na kraju su svi imali zadatak da pri penjanju prijeđu jedno sidrište, te se istom linijom i prelaskom sidrišta spuste na zemlju. Kandidate su pod budnim okom pratili prisutni članovi SDMD (Josip Marković, Marino Vidović, Ante Dadić, Ivana Dukić, Ivan Baković, Mijo Baković, Marko Jakovljević i Domagoj Madunić).
Nakon terena, slijedilo je predavanje na temu “Topografski nacrt speleološkog objekta”, a predavač je bio Josip Marković.

Drugi dan prvog vikenda tečaja protekao je u nešto drugačijem tonu gdje fokus nije bio na speleološkim tehnikama, već su polaznici imali priliku usvojiti nova znanja na predavanjima “Geologija i geomorfologija krša i speleoloških objekata”, “Opasnosti u speleološkim objektima” i “Arheologija i paleontologija u speleološkim objektima”, a predavači su bili Domagoj Madunić, Josip Marković i Stipan Dilber.
Nakon predavanja, terenski dio speleoškole se nastavio u špilji Dahni. Tamo su se kandidati upoznali sa “Arheologijom i paleontologijom u speleološkim objektima”, “Sigama”, te “Kretanjem u speleološkim objektima”.
Nakon terena slijedilo je predavanje “Speleospašavanje” i “Minsko – eksplozivna sredstva u speleološkim objektima”, a predavačica je bila Žana Marijanović, članica SD Herceg iz Mostara.

S tim predavanjima završio je Prvi vikend speleoškole.

//]]>