Izvjestaj drugog vikenda Zimskog alpinističkog tečaja

Međunarodni dan planinara
6. March 2021.
Dan planete Zemlje
19. March 2021.

Izvjestaj drugog vikenda Zimskog alpinističkog tečaja

U organizaciji PS Herceg Bosne i povjerenstva za alpinizam prošlog je vikenda (05-07.03.2021) realiziran drugi vikend Zimskog alpinističkog tečaja u području parka prirode Blidinje, točnije u planinarskom domu Munika i području planine Čvrsnice.

Tečaj je okupio 11 polaznika iz planinarskih društava PS Herceg-Bosne. Okupljanje polaznika već po uhodanom planu bilo je u petak nakon čega je usljedilo predavanje na temu: „Bivakiranje i logorovanje zimi i u zimskim uvjetima”, predavač je bio Josip Drmać.

I ovaj vikend, točnije subotu, odlični vremenski i penjački uvjeti dali su vjetar u krila polaznicima da se ranom zorom zapute na lokalitet „Mandaruše“ gdje su imali priliku demonstrirati znanja stečena kroz prvi vikend škole, pristup ispod smjera i alpinistički uspon, a što je uvertira za finalni vikend, naravno sve pod budnim okom instruktorskog tima. Kraj dana bio je rezerviran za teoretski dio a ovog puta tema je bila „Opasnosti i upravljanje rizikom u planinama zimi i u zimskim uvjetima“ i „Snježne lavine, preventiva i spašavanje“ predavač je bio prvi čovjek GSS-a u BiH Zdenko Marić, kojem ovim putem zahvaljujemo na edukativnim predavanjima. Zadnja tema subotnjeg opsežnog dana je bila „Aklimatizacija i visinska bolest“ predavač je bio instruktor alpinizma Jure Miljak.

Treći dan drugog vikenda tečaja protekao je u nešto drugačijem tonu gdje fokus nije  bio na samom „penjanju“ već su polaznici imali priliku usvojiti nova znanja, procjene opasnosti od lavina u planini izradom „lavinskog presjeka“ i samostalne izrade skloništa (vučija  jama).

Ono što veseli i raduje jeste volja i želja koju su polaznici pokazali, te spretnost i prilagodljivost raznim situacijama u kojima su se našli.

 

Instruktorski tim drugog vikenda tečaja činili su:

Jure Miljak-instruktor alpinizma

Vjekoslav Gašpar-alpinist pripravnik

Josip Volarić-alpinist pripravnik i voditelj tečaja

Josip Drmać-alpinist pripravnik

 

Ovim putem organizator zahvaljuje HPD Prenj 1933 Mostar na gostoprimstvu i HGSS Mostar na ustupljenoj tehničkoj opremi. Drugi vikend tečaja protekao je odličnoj atmosferi, zahvaljujući između ostaloga i prelijepom vremenu, a o čemu svjedoče i fotografije.

//]]>