Izvjestaj prvog vikenda Zimskog alpinističkog tečaja

Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata
27. February 2021.
Povjerenstvo za alpinizam
5. March 2021.

Izvjestaj prvog vikenda Zimskog alpinističkog tečaja

U organizaciji PS Herceg Bosne i Povjerenstva za alpinizam prošlog je  vikenda (26-28.02.2021) realiziran je prvi vikend Zimskog alpinističkog tečaja u području parka prirode Blidinje, točnije u planinrskoj kući Munika i u području  planine Čvrsnice.

Tečaj je okupio 11 polaznika iz planinarski društava PS Herceg-Bosne. Okupljanje i upoznavanje polaznika bilo je u petak nakon čega su usljedila uvodna predavanja na temu; Uvod u alpinizam, Alpinistička oprema, Opis i priprema alpinističke ture.

U subotu je osvanuo sunčan dan i polaznici su se zaputili na lokalitet „Mandaruše“ gdje su imali priliku usvojiti znanja kretanja na snijegu i ledu, zaustavljanje pada, izrada sidrišta i abseil.Kraj dan bio je organiziran za teoretski dio a ovog puta tema je bila Izrada sidrišta i Komunikacija naveze.

Treći dan tečaja bio je rezeviran za praktični rad gdje polaznici opet uz sunčan dan i odlične uvijete izlaze na lokalitet „Mandaruše“  gdje su imali prilike primijeniti usvojena znanja kroz protekla dva dana, samostalne izrade sidrišta, komunikacije naveze i gdje se penju prve ozbiljne  dužine i na kraju sa atraktivnim  više-dužinskim abseilom, naravno sve pod budnim okom instruktorskog tima.

Ono što nas veseli i raduje jeste volja i želja koju su polaznici pokazali, te spretnost i prilagodljivost raznim sutuacija u kojima su se našli.

 

Instruktorski tim prvog vikenda tečaja činili su;

Edin Kajan-instruktor alpinizma

Vjekoslav Gašpar-alpinist pripravnik

Josip Volarić-alpinist pripravnik i voditelj tečaja

Josip Drmać-aplinist pripravnik

 

Ovim putem organizator zahvaljuje HPD Prenj 1933 Mostar na gostoprimstvu i HGSS Mostar na ustupljenoj tehničkoj opremi.

Prvi vikend tečaja protekao je odličnoj atmosferi, a koliko odličnoj pokazuju fotografije.

//]]>