Izvjestaj trećeg vikenda Zimskog alpinističkog tečaja

Program obuka u speleologiji
20. March 2021.
PS HB BOGATIJI ZA JOŠ JEDNU ČLANICU SAVEZA
10. April 2021.

Izvjestaj trećeg vikenda Zimskog alpinističkog tečaja

U organizaciji PS Herceg Bosne i povjerenstva za alpinizam prošlog je  vikenda (27.-28.03.2021.g.) održan treći (završni) vikend Zimskog alpinističkog tečaja u području Crnog polja i Sivadija na planini Prenj.

Završnici tečaja pristupilo je 8 polaznika iz planinarskih društava PS Herceg-Bosne. Prema dinamičkom planu tečaja završnica je bila rezervirana samo za praktični dio odnosno izvođenje samostalnog alpinističkog uspona sa svim elementima koje isti podrazumijeva (priprema alpinističke ture, pristup, izvođenje uspona, silazak, bivakiranje). Okupljanje polaznika 27.03. u ranojutarnjim satima u Mostaru te polazak vozilima preko Rujišta ka pristupnoj cesti za Crno polje odakle pristup pod teškim ruksacima i nešto lošijim snježnim uvjetima podno sjeveroistočnih padina masiva Sivadija.

 U pristupu samom smjeru Poletarac lošiji snježni uvjeti (nešto novonapadaloga snijega od proteklog vikenda kao i dosta ”napuhanoga) ne obećavaju puno u penjačkom smislu. No fokus uspona svakako je bio na prezentaciji do sada, na tečaju, stečenih znanja i vještina te izvođenje uspona u više dužina sa izmjenama u vodstvu pa spomenuti loši uvjeti nisu pokolebali tečajce u želji za prvim samostalnim alpinističkim usponom.   Kako to obično biva, predanost i rad bivaju nagrađeni pa u izlaznim dužinama smjera tečajci uživaju u pravim ”zimskim” penjačkim uvjetima tvrdoga snijega i, mjestimično, leda te sve naveze (4) uspješno izvode prvi samostalni zimski alpinistički uspon. Nakon otpenjavanja smjera i povratka na lokaciju određenu za bivakiranje polaznici, iako umorni ali i vidno raspoloženi i zadovoljni učinjenim, uspješno izvode i posljednju vježbu ovogodišnjeg zimskog alpinističkoga tečaja (izrada i noćenje u bivaku).

Drugoga dana završnice tečaja, ranojutarnji polazak natrag u Mostar, nakon kojeg su polaznici pristupili pismenom ispitu sastavljenom od 20 pitanja segmentiranih prema teorijskim i praktičnim temama rada  cjelokupnoga plana i programa tečaja.

Instruktorski tim zahvaljuje polaznicima na iskazanoj volji, predanosti i trudi iskazanom tijekom tri vikenda tečaja,  a koji ujedno predstavljaju i zalog za budućnost i motiv za nastavak rada na organizaciji alpinističkih tečajeva.

Instruktorski tim trećeg vikenda tečaja činili su:

Jure Miljak-instruktor alpinizma

Vjekoslav Gašpar-alpinist pripravnik

Ovim putem organizator zahvaljuje HPD Prenj 1933 Mostar  i HGSS Mostar na ustupljenoj tehničkoj opremi. Djelić atmosfere sa završnice tečaja možete vidjeti na fotografijama.

//]]>