KAD ČOVJEK POSTANE PLANINA

Izbor domaćina Dana planinara PS HB u 2022.godini
12. July 2021.
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA I FILM PS HB “ KAD ČOVJEK POSTANE PLANINA”
18. July 2021.

KAD ČOVJEK POSTANE PLANINA

MONOGRAFIJA PLANINARSKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

Ova knjiga predstavlja sažetak svega onoga što se veže uz pojam planinarstva u našoj zemlji. Naravno, nakon osam mjeseci intezivnog rada samo smo „zagrebali“ neke teme o kojima bi se još trebalo pisati. Nadamo se  kako će i ova knjiga i film biti poticaj nekome da se upusti u sličnu avanturu  jer planinarenje sa sobom nosi toliko dobrobiti za čitavu zajednicu zato nebi trebalo ostati sakriveno samo  u našim domovima i planinarskim dnevnicima.Koliko znamo prvi uspon iz planinarskih pobuda izveo je renesansni pjesnik Francesco Petrarca 1336.godine, penjući se na Mount Ventoux.

Prvu planinarsku knjigu na svijetu napisao je1536.godine hrvatski pjesnik Petar Zoranić, nadahnut ljepotama  Velebita i Dinare. Tiskana je u Veneciji pod nazivom „Planine“.

Prvi uspon na Mont Blanc 1786.godine uzima se kao početak modernog planinarstva. Michael-Gabriel Paccard i njegov nosač Jacques Balmat imali su tu čast.

Edmund Hillarry i Šerpa Tenzing Norgay 29.svibnja 1953.godine prvi su osvajači najvišeg vrha svijeta Mount Everest (8.850m).

Prvi put u 25.godina postojanja, na Blidinju u subotu 17.7.2021.godine Planinarski savez Herceg Bosne promovira monografiju i film o planinarenju pod nazivom „Kad čovjek postane planina“.

Vidimo se u prostorijama doma Masna luka- Blidinje u 20:00 sati

//]]>