LJEPOTE BLIDINJSKOGA PODZEMLJA: Podzemno bogatstvo sa špiljskim ukrasima

Postavljena spomen ploča za pokojnog Zorana Škutora
1. June 2020.
“Dani Vranice” od 20. do 21. lipnja
1. June 2020.

LJEPOTE BLIDINJSKOGA PODZEMLJA: Podzemno bogatstvo sa špiljskim ukrasima

Još prošle godine za vrijeme Međunarodne istraživačke ekspedicije, koju je organiziralo SD “Mijatovi dvori”, mještanin Blidinja Marko Kopilaš pokazao nam je jednu malu jamicu kod zmijske gomile.

Na prvu nije nam se učinila nešto posebno: rupa od tri četiri metra, bez perspektive, ali smo ipak otkrili mali prolaz od nekih 40 centimetara. Nakon dva metra provlačenja, otvorilo nam se pravo podzemno bogatstvo sa špiljskim ukrasima. Tada smo samo bacili oko i rekli da je moramo detaljnije istražiti.

Konačno je došla na red 29. svibnja ove godine. U poslijepodnevnim satima smo se uputili na istraživanje, mješovita ekipa iz Tomislavgrada, Livna i Rakitna. Dakle, jama je prekrasna, s bezbroj špiljskih ukrasa i dosta bogata podzemnim živim svjetom. Uzorke smo uzeli i šaljemo ih relevantnim znanstvenicima na analizu. Nakon uskog ulaska špilja se širi do nekih 5-6 metara, pa ide u vertikalu koja vodi u veliku dvoranu dugu 34 metra i široku na metrima do 12 metara. Sve skupa je nekih 35 metara visinske razlike od ulaza do dna objekta.

Tekst i foto: Josip Marković/ SD Mijatovi dvori

//]]>