Motorima se popeli na Hajdučka vrata i oštetili prsten

Zatvorene ceste, ledenjak na Mont Blancu pred urušavanjem
25. September 2019.
HPD “Vitez” prigodno obilježilo uspjehe svojih članova
27. September 2019.

Motorima se popeli na Hajdučka vrata i oštetili prsten

HGSS Čitluk – Međugorje nedavno se na Facebooku oglasio upozorenjem u cilju očuvanja Hajdučkih vrata.

– Molimo Vas da se suzdržite od penjanja, sjedenja, ležanja i svih drugih aktivnosti koje mogu opteretiti i ugroziti i Vrata i vaš život, napisali su u upozorenju. A da je itekako potrebno upozoriti svjedoči nedavni incident upravo na Hajdučkim vratima.

Grupa planinara zatekla je u nedjelju tokom uspona na Hajdučka vrata na Čvrsnici neuobičajan i krajnje šokantan prizor.

Naime, tridesetak planinara bili su svjedoci događaja kada su se tri mladića s motorima kroserima popeli do samog prstena Hajdučkih vrata te postavili motore na sami prsten kako bi se fotografirali.

Kako je za Radiosarajevo.ba ispričao jedan od planinara, mladići su na motorima pod gasom i proklizavanjem kotača odronili i dio staze na prilazu Hajdučkim vratima, ali i donji dio prstena s kojeg se može uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj,… Ovaj geomorfološki spomenik prirode predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na bosanskohercegovačkim planinama.

Mladići s motorima na Hajdučkim vratima - undefined
Post koji je objavljen na Facebooku, pa potom obrisan

Mladići su navodno pripadnici grupe Extreme Enduro Mostar, na čijoj su Facebook stranici i bile postavljene fotografije trojice mladića kako poziraju na prstenu. No, nakon upozorenja, s ove stranice obrisane su fotografije, video, a kasnije i sama stranica, kako smo i provjerili.

Što kaže Zakon?

Članak 14. Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine strogo je zabranio vožnju motorima izvan ceste.

“Radi sprječavanja nanošenja šteta na prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje, te njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima”, navodi se u Zakonu.

Člankom 232. propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM kazniti fizička osoba, a pravna osoba 5.000 KM do 15.000 KM, ako:
– organizira vožnje na motorni pogon izvan naselja, svih vrsta cesta, poljskih puteva i uređenih staza i poligona za vožnju (čl. 14.).

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić rekao je za Radiosarajevo.ba kako ovaj slučaj nije prijavljen policiji, te kako oni reagiraju na ovakve slučajeve kada ih upute viši nivoi vlasti.

Predsjednik Udruženja Eko akcija Anes Podić rekao je za Radiosarajevo.ba kako je ovaj Zakon mrtvo slovo na papiru, kako niti inspekcija niti policija ne rade svoj posao, te kako postoje inicijative za rigoroznijim kontrolama prilikom realizacije ovakvih aktivnosti i to posebno u zaštićenim područjima gdje živi svijet zahtijeva jedan poseban nivo zaštite.

Prijava inspekciji - undefined
Prijava inspekciji

Iz ovog Udruženja slučaj su prijavili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tražeći hitnu akciju i podizanje prekršajnih i krivičnih prijava protiv počinitelja.

Kao ljubitelji prirode i u cilju očuvanja ove naše prirodne i svjetski poznate ljepote, planinari su odlučili reagirati i dijeliti ovaj video kako bi upozorili da se ovakve stvari ne smiju dešavati niti bahati pojedinci smiju uništavati prirodne ljepote koje nas okružuju, a pritom proći nekažnjeno. Upozorili su kako bi se Hajdučka vrata mogla urušiti jer su poprilično oštećena, te su podsjetili da je netko nedavno na njima postavio i ležaljku kako bi se fotografirao.

Također, planinari često upućuju apel da se posjetitelji ne penju sami na prsten kako se ne bi urušio, što je dugo vremena pisalo i na tabli upozorenja u njihovoj blizini.

Do zaključenja ovog teksta pokušali smo kontaktirati članove Extreme Enduro Mostar, no to nismo uspjeli.

Podsjećamo, jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje jesu Hajdučka vrata. Smještena su na istočnom dijelu planine Čvrsnice, te predstavljaju prirodni fenomen stvaran stoljećima. To je zapravo karakteristični prsten u stijeni, a nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice.

//]]>