Na Matinskom Visu održan Temeljni tečaj za markaciste

Stručni seminar dopunskog obrazovanja,obnove znanja markacista i ispit za voditelja markacistu održan na Matinskom Visu kod Žepča
2. July 2023.
Završen memorijalni skup planinara „Ivica Plazonić“ na Blidinju
17. July 2023.

Na Matinskom Visu održan Temeljni tečaj za markaciste

Ovaj vikend na Matinskom Visu kod Žepča održan je tečaj za markaciste u organizaciji Povjerenstva za planinarske putove PS H-B , domaćin tečaja je bio PD „Vis“ Žepče.  Tečaj je uspješno završilo 20  polaznika iz više planinarskih društava: PD „Orlova Stina „Tomislavgrad, PEU „Stožer“ Kupres, HPD „ Brotnjo“ Čitluk, PD „Tim“ Busovača, PK „Očauš“ Teslić i PD „ Vis“ Žepče. Iznimno smo ponosni da su na ovom tečaju pored planinara iz Planinarskog saveza Herceg Bosne sudjelovali i planinari iz Planinarskog saveza Republike Srpske.  Bio je ovo izuzetno važan korak u našoj misiji očuvanja i osiguranja sigurnosti naših planinarskih staza u BiH.

Tijekom tečaja obuka je obuhvatila  sve aspekte markiranja planinarskih putova.  Na teoretskom predavanju polaznici su upoznati s tehnikama označavanja staza, upotrebom markacija i alata te o pravilnom postavljanju putokaza. Polaznici su također stekli znanje o osnovnim principima očuvanja prirode i zaštite okoliša kako bi bili odgovorni markacisti. Nakon usmenog predavanja polaznici su pristupili testu teoretskog znanja.

Jedno od najvažnijih dijelova tečaja bilo je praktično iskustvo na terenu. Pod vodstvom iskusnih instruktora PS H-B. Nakon praktičnih vježbi polaznici su pristupili i praktičnom ispitu. Gdje su zajedno s voditeljima markacistima radili  obnovu dijela planinarske staze Matinski Vis – Smolin. Provjera vidljivosti, čišćenje staze od prepreka, obnova izblijedjelih markacija i markiranje dijela staze koja do sada nije bila markirana. Sve ove navedene aktivnosti ključne su za održavanje jasnoće i sigurnosti planinarskih putova. Kroz ovaj rad polaznici tečaja su shvatili koliko je preciznost i pažnja ključna kako bi planinari bili sigurni i kako bi se izbjegle moguće nesreće.

Tijekom tečaja, markacisti su također  imali priliku upoznati mnoge divne ljude koji dijele istu strast prema planinama. Razmjenjivali su iskustva, dijelili savjete i stvarali snažne veze među markacistima. Ova zajednica podrške i suradnje dodatno nas motivira da nastavimo raditi na poboljšanju planinarskih staza za sve nas.

S ponosom možemo reći da je ova klasa markacista i voditelja markacista spremna preuzeti odgovornost markiranja i održavanja planinarskih putova. Naša strast za planinama i želja da je dijelimo s vama nadahnjuje nas da pružimo najbolje moguće iskustvo svim planinarima i prenesemo naša stručna znanja svima koji se odluče krenuti našim  stazama i postati markacisti.

Nastavit ćemo surađivati s lokalnim planinarskim društvima i savezima u zemlji i okruženju, održavati redovne terenske akcije i sudjelovati u podizanju nivoa sigurnosti svih ljubitelja prirode.

Povjerenstvo za planinarske putove PS H-B.

P
//]]>