Na usponu, na Velikom Korabu, preminuo Petar Penga, predsjednik HPD “Malačka”

PD “Cincar” Livno domaćin narednih Dana planinara Planinarskog saveza Herceg-Bosne
24. August 2018.
Preminuo Ivan Kuna Ićo, član PD “TIM” Busovača
30. August 2018.

Na usponu, na Velikom Korabu, preminuo Petar Penga, predsjednik HPD “Malačka”

Predsjednik HPD Malačka Petar Penga poginuo je na planini Veliki Korab. Kako doznajemo, 60-godišnji iskusni planinar se samo srušio ispred svojih kolega. Pokušali su mu pomoći, u helikopteru koji je došao upomoć je još bio živ, ali nažalost, nije izdržao do bolnice, doznajemo od HGSS-ovaca.

– HGSS je u srijedu od DUZUS-a dobio upit za asistenciju pri spašavanju na najvišoj planini Makedonije i Albanije Veliki Korab (2764 metara). Dojava na dežurni telefon HGSS-a stigla je u 17.43 sata. Riječ je bila o članu planinarskog društva ‘Malačka’ iz Kaštela koji je nedaleko od vrha Velikog Koraba pao u komu. Njegovi su prijatelji pokušavali u pomoć dozvati makedonski GSS, ali im to odmah nije uspjelo pa su pozvali hrvatski broj 112 – rekli su iz HGSS-a Split.

HGSS je, nastavljaju, zatim stupio u kontakt s poznatim makedonskim alpinistom i spašavateljom Jovanom Poposkim koji je pokrenuo akciju spašavanja.

– Policijski helikopter uzletio oko 18.30, ali nije odmah mogao pronaći grupu i unesrećenog zato smo putem SMS poruka uz asistenciju Jovana Poposkog pilotima poslali točnu GPS lokaciju mjesta nesreće nakon čega se helikopter spustio i ukrcao unesrećenog planinara. Unatoč brzoj reakciji makedonskih kolega, unesrećeni je nažalost na putu prema bolnici preminuo. Ovom prilikom izražavamo sućut obitelji preminuloga planinara – poručili su iz HGSS-a.

//]]>