Najdublja jama u BiH prešla 700 metara dubine

Barjak PSHB i na Elbrusu
21. July 2021.
Na Bogodolu održani XXIV. Dani planinara PS HB
23. August 2021.

Najdublja jama u BiH prešla 700 metara dubine

Speleozi PS HB proteklih dana ispod površine zemlje pisali su povijest istražujući najdublju jamu u BiH i jednu od najljepših na Dinari, Nevidnu vodu kraj Livna. U međunarodnoj speleo ekspediciji koja je trajala od 01. do 08.08.2021.godine učestvovali su speleozi i speleoronioci iz Bosne i Hercegovine, Austrije,Slovenije, Hrvatske i Srbije. Organizatori ove ekspedicije bili su  speleozi iz društava „Mijatovi dvori“ iz Tomislavgrada, „Velebit“ iz Zagreba i „Željezničar“ iz Gospića. Pored njih u istraživanju su još učestvovali i speleozi iz SD „Herceg“,  SD „Ponir“ Banja Luka,  SO „ Biokovo“,  „ DZRJ Lubljana“ ,  „DZRJ Postojna“,  „ASAK Beograd“ , SSV „Jakov Bitelić“, SD „Liburnija“ Zadar, SD „Grac“ i „SKOL Zagreb“. Ukupno 35 ljudi iz 12 klubova i 5 zemalja.

Nakon 13 godina ponovno je istraživana jama, a cilj je bio istraživanje sifonskog jezera na dnu jame na 653 metra dubine. Profesionalni speleoronioci Đenis Barnjak, Valentina Plemčić i Filip Šarc izvršili su proscjepski zaron te su dubinomjerom utvrdili dubinu od 60 metara. Biloški je uzorkovana fauna sifona, koja će biti analizirana na fakultetu u Ljubljani. Sifonsko jezero povezano je s podzemnim vodama Livanjskog polja. Voda u sifonskom jezeru je kristalno bistra, a jezero je i dublje, te će se pravi zaroni  raditi narednih godina s još sofisticiranijom opermom prilagođenom za tako duboke zarone. Temeperatura vode je 8 stupnjeva dok je u višim dijelovima 4 stupnja.

Speleolozi  sudionici ekspedicije,za ovaj pothvat trebali su donijeti  100 kg  tešku ronilačku opremu, svladavši vertikale i uže meandrirajuće kanale koje idu do sifonskog jezera.Potrošeno je 1110 metra užeta i preko 100 sidrišnih točaka .Opremanje jame trajalo je 2 dana,napravljen je podzemni bivak na 400 metara dubine gdje su speleolozi proveli 5 noći. Nakon zarona sva ta oprema  nošena je ponovno 3 dana na površinu. Po prvi put u našim jamama korišten je i Portaladge( alpinistička sprava za spavanje u visokim  stijenama ), u ovoj ekspediciji je usidrena 1 metar iznad  jezera i služila je roniocima za oblačenje ronilačke opreme. Sam  pristup do jame je 1 sat hoda što je iziskivalo dodatni napor,

 Dodatnu potporu i logistiku pri ovoj veoma zahtjevnoj ekspediciji  pružili su Zoran Ivanković i Mijo Ivanović iz Livna koji su ustupili vikendice za smještaj gdje je i bila baza ekspedicije ,DVD Lištani,GSS HBŽ,Adrijatik osiguranje ,Pekara Zrno, Indomie, BF Fakultet Ljubljana i Iglu šport.

//]]>