Nevjerovatan podvig: Amputirci iz BiH na vrhu Triglava

PS H-B organizira ljetni alpinistički tečaj
16. September 2019.
NAJAVLJUJEMO: Dani Cincara 2019.
20. September 2019.

Nevjerovatan podvig: Amputirci iz BiH na vrhu Triglava

Petorica muškaraca u najboljim godinama, žrtve mina iz BiH, unatoč tome što umjesto nogu imaju proteze, osvojili su Triglav, najviši vrh Slovenije i jedan od simbola bivše Jugoslavije, visok 2.864 metra.

Na usponu su sudjelovala i trojica planinara iz PS HB: Ivo Marković, predsjednik “Granaš” – Brčko, Mirko Geljić, predsjednik PD “Njivce” – Bijela i Mirko Tadić – Zečević, član Granaša, amputirac.

Inicijator ovog, kao i mnogih drugih nevjerovatnih događaja, bio je Banjalučanin Željko Volaš (48), predsjednik Organizacije amputiraca UDAS, bivši deminer, koji je u minskoj nesreći tokom rata ostao bez noge.

Alpinistički podvig bez presedana izveden je uz nadzor i podršku Alpskog saveza Slovenije i planinarskih saveza iz BiH.

– Nije bilo jednostavno, da se ne lažemo, visoka je to i surova planina. Neki od nas su čak i pomišljali da odustanu, kad smo vidjeli gdje smo se zaputili. Ali, prijatelji iz Slovenije su nas dočekali tako srdačno i toliko su nas bodrili da smo se okuražili i krenuli ka vrhu – kaže Željko.

Sve vrijeme uspona su, kaže, bili na vezi s aktivistima iz vladine organizacije za podršku protuminskoj akciji ITF Slovenija, a svaki njihov korak snimao je profesionalni fotograf i snimatelj.

– Kad smo se popeli do Aljaževog tornja na vrhu i odatle im se javili, nastalo je takvo slavlje i čestitanja da nismo ni razmišljali o tome da nas čeka, ništa manje zahtjevno, spuštanje niz planinu – priča Željko.

Cilj uspona na Triglav bio je da se skrene pažnja na problem mina, kao i na položaj žrtava mina u BiH, poručio je Volaš.

U ime Organizacije UDAS on se zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ovog spektakularnog alpinističkog pohoda, posebno ističući ITF Slovenija i „Ottobock“ Sarajevo, koji su osigurali financijsku podršku amputircima planinarima.

Navodi da je uspon na Triglav bio i prilika da se podsjeti na zemlje koje su potpisale Otavsku konvenciju o zabrani proizvodnje i upotrebe mina, kako ne bi zaboravile cilj koje su sebi postavile – da se izbore za svijet bez mina.

image

Amputirci iz BiH na Triglavu/

Statistike upozoravaju da u BiH mine ubijaju i danas, i 27 godina nakon potpisivanja mira, ali i da je svijest o ovoj opasnosti, kao i o potrebi integraciji preživjelih žrtava mina u normalne životne tokove još uvijek nedovoljno razvijena.

U BiH se od početka rata dogodilo 8.358 minskih nesreća u kojima je poginulo 14 % djece i 7 % žena. Nakon rata bilo je 1.758 minskih nesreća u kojima je život izgubilo 615 ljudi, od čega 74 deminera, koji su život izgubili na poslu. U 2018. godini u BiH su prijavljene tri minske nesreće, u kojima je jedna osoba poginula, a tri su povrijeđene.

Oni koji su preživjeli minske nesreće često žive na margini društva i bore se sa siromaštvom, upozoravaju aktivisti.

I danas je 2 % terotorija BiH, ili 1.018 četvornih kilometara zagađeno minama, što izravno utječe na život 545.603 stanovnika BiH.

Sedmorica veličanstvenih

U pohodu na Triglav, Željku Volašu su se pridružili Mirko Zečević Tadić (45) i Mirko Geljić (49) iz Brčkog, Rihard Skopljak iz Bihaća (45) i Dragan Janjić iz Trebinja (57). S njima su se na planinu uspeli i predsjednik Planinarskog saveza F BiH Ermin Lipović, te Ivo Marković (55), aktivista za pružanje podrške žrtvama mina.

image

(Oslobođenje/PS HB)

//]]>