Obilježen svjetski dan voda šetnjom uz Ružićki potok

Topla zima na Volujku i oko njega
19. March 2015.
Obilježena 20. obljetnica stradanja hrvatskih vojnika na Prokosu
31. March 2015.

Obilježen svjetski dan voda šetnjom uz Ružićki potok

Inicijativa obilježavanja Svjetskog dana voda, pokrenuta je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju,održanoj u Rio de Jeneiru u prosincu 1992. godine. Svjetski dan voda se zvanično obilježava 22. ožujka svake godine. Zanimljivo je to da se svake godine obilježava pod drugim motom, a ovogodišnji moto je „Voda i održivi razvoj“. Voda i održivi razvoj usko su povezani, a mi koji živimo i opstajemo tu zbog našeg jezera Tribistovo, svakim danom moramo pridonositi njegovom očuvanju. Racionalnim korištenjem, smanjivanjem onečišćenja i brigom, čuvamo sebe i buduće generacije.

HPD Pločno odlučilo je obilježiti ovaj dan, a najbolji način je taj da se oda počast vodi koja život znači, planinarskim pohodom „Ružički potok“. Sastanak je bio dogovoren za 9:00h na brani Tribistovo, odakle smo autima došli do Šimića pećine. Iako je jutro bilo sumorno i kišovito, okupilo se 13 članova, i usprkos kiši krenuli smo na ovaj pohod. Staza se spušta od Šimića pećine prema Ružičkom potoku, i uzvodno skoro cijelim putem prati potok. Pravi je užitak hodati ovom dionicom staze, jer bezbroj malih vodopada i brzaca stvaraju neopisiv ugođaj. Negdje do polovice staze ide se uz potok, i onda kroz gustu borovu šumu nastavlja se do vrha. 

Nakon 2 sata hoda stižemo na vrh Oštrca, ali zbog kiše i magle kratko se zadržavamo i odmah vraćamo nazad. Na izlazu iz šume uzimamo kratki predah, i nastavljamo dalje, jer kiša nije prestajala padati cijelim putem, kao da je i nebo dalo svoj obol ovom danu. Pri povratku, skupili smo pune dvije vreće smeća, kojeg su neki nesavjesni prolaznici ostavili iza sebe. Ovom prilikom molimo sve izletnike da ne ostavljaju smeće iza sebe, već da čuvaju ovu našu prelijepu prirodu i da i dalje svi skupa uživamo u njoj. Vrlo brzo stižemo do Šimića pećine, gdje nas je čekao jedan naš član sa naloženom vatrom. Nakon što smo se presvukli i osušili odjeću, nastavilo se naše druženje uz pečene kobasice, pivo, vino, razgovor i smijeh. Važno je napomenuti da smo dogovorili da će ovaj pohod „Ružički potok“ od ove godine postati tradicionalan svake godine na Međunarodni dan voda. Slijedeće godine se nadamo ljepšem vremenu i još većem broju sudionika.

 Tekst: Stipe Crnogorac

//]]>