Odlične vijesti s Kavkaza – dvojac iz srednje Bosne na Krovu Europe

PD Paklarske stijene: Tura Potkraj – Kostolac
1. August 2019.
Ivan Pejić se popeo na najviši vrh Kamniških Alpi
5. August 2019.

Odlične vijesti s Kavkaza – dvojac iz srednje Bosne na Krovu Europe

Jučerašnjim usponom na Elbrus (5.642 m n/v), koji se nalazi na Kavkazu, član HPD “Vitez” Nenad Rajić i član PD ”KUK” Novi Travnik Dragan Mamuša su izveli vrlo zahtjevan uspon turno skijama na najviši vrh Europe i Rusije.

Put Rusije su krenuli u ponedjeljak, 29. 7. 2019. godine, iz Sarajeva preko Istanbula do Mineralnih voda, grada na jugozapadu Rusije, smještenog između Crnog i Kaspijskog mora.

Nakon aklimatizacijskog uspona u utorak do visine na 4.250 m, uslijedili su usponi u srijedu na 5.000 m, četvrtak na 5.050 m, a petak i subotu su ostavili za odmor boraveći na visini 4.100 m.

U nedjelju ujutro, u 2 sata, počeo je uspon, zoru su dočekali na padinama zaleđene planine, a u 9 sati ujutro su stajali na vrhu.

Navode da su bili izloženi dosta jakom vjetru i hladnoći, ali su se ipak uspjeli popeti do vrha Elbrus (5.642 m n/v).

Ovo je najviši vrh koji su popeli i odskijali do sada. Nenad je prvi Vitežanin koji je stajao na krovu Europe, dok je Dragan drugi Novotravničanin, poslije Bože Skopljakovića.

Više o ovom iznimnom poduhvatu očekujemo po povratku s putovanja, a kako nam je potvrdio Nenad, u Bosnu i Hercegovinu se vraćaju sutra.

Čestitke Nenadu i Draganu, a u nastavku nekoliko fotografija, koje će dočarati ljepote Elbrusa i Kavkaza:

//]]>