Održan ispit za planinarske vodiče A kategorije

20. Dani planinara Herceg-Bosne (VIDEO)
22. August 2016.
Uskoro proširenje smještajnih kapaciteta planinarskog doma na Bučićkoj ravni
22. December 2016.

Održan ispit za planinarske vodiče A kategorije

Protekli vikend, 15. i 16. listopada 2016., na Blidinju je održano polaganje za planinarske vodiče A kategorije – vođenje u ljetnim uvjetima. Ispit je ispred PS HB provela Stanica planinarskih vodiča Mostar, uz stručnu pomoć članova Hrvatskog planinarskog saveza.

Nakon sudjelovanja na obukama održanima početkom ove godine i stjecanja iskustva u planinarskom vođenju od barem deset izleta, kandidati sa ispunjenim uvjetima pristupili su ispitu. Svi oni željno su čekali da i struka potvrdi njihove sposobnosti za ono što žele raditi – na svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo planinara koje će voditi, organizirati izlete i ture po brojnim planinama u okruženju, pa i dalje, kako bi skupa uživali u prirodi i druženju.

Najprije se provjeravalo teorijsko znanje o povijesti planinarstva, planinama, kretanju u planini, opremi, vodičkoj službi, ulozi vodiča u radu s grupom i psihologiji grupe te svim ostalim važnim temama o kojima su kandidati imali priliku naučiti tokom obuka. Pred kandidatima je bio nimalo lagan zadatak, pismeno odgovoriti na 104 pitanja iz navedenih tematskih područja, a zatim znanje potvrditi i na usmenom dijelu ispita. Potom je uslijedio praktični dio. Svaki kandidat morao je proći više praktičnih vježbi gdje će pokazati naučene i kroz iskustvo u planini stečene vještine u sljedećim segmentima vodičke djelatnosti: pružanje prve pomoći, čvorologija i izrada rukohvata, orijentacija i topografija, poznavanje opreme za vođenje u ljetnim uvjetima te organiziranje izleta, predstavljanje i odnos prema grupi koju vodi. Kako bi uspješno položili ispit, kandidati su morali zadovoljiti i teorijski i praktični dio.

Ovime je Planinarski savez Herceg Bosne dobio 19 novih licenciranih vodiča kojima je diplome i vodičke iskaznice dodijelio predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne gospodin Branko Bago.
Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti Planinarskog saveza HB koji je prepoznao značaj vodičke službe u vremenu kada planinarenje i planinarski turizam zauzima sve veći značaj u BiH te svojim aktivnostima pridonosi  sigurnosti posjetitelja i promociji prirodnih ljepota BiH.

Kandidati, sada već vodiči, imali su priliku još jednom se uvjeriti da vodička djelatnost nije nimalo jednostavna te da se znanja uvijek mogu usavršavati i razvijati iskustvom. Ali, to samo može biti poticaj za dodatno školovanje, a tko zna, možda i osposobljavanje za više kategorije u planinarskoj službi ili prenošenje svojih znanja kroz opće planinarske škole i tečajeve.

Ovim bismo se putem željeli zahvaliti pročelniku Vodičke službe HPS-a Dorijanu Klasniću , instruktoru HPS-a Mladenu Mužiniću, te Kenanu Muftiću, prvom čovjeku Terra Dinarice, što su još jednom podijelilli svoje bogato znanje i iskustvo, a u kandidata najviše cijenili motiviranost, želju za učenjem i napredovanjem. Hvala i pročelniku mostarskog HGSS-a Oliveru Dujmoviću što je za potrebe održavanja ispita ustupio kuću za smještaj instruktorima.

//]]>