Održana 17. akcija “Pješačenjem do zdravlja”

Pozdrav proljeću na Vranici
7. April 2016.
Markiranje staze “Fenix”
25. April 2016.

Održana 17. akcija “Pješačenjem do zdravlja”

U organizaciji HPD „Vitez“ i Ekološke udruge „Kremenik“ iz Viteza održana je 17. po redu akcija Pješačenjem do zdravlja. Akcija se već tradicionalno održava u povodu Dana općine Vitez i Dana planeta Zemlje, a ove je godine okupila oko 1000 zaljubljenika u prirodu i pješačenje.

Sudionici akcije prepješačili su dionicu od Gradskog trga u Vitezu, preko Brizjaka do Zaselja (765 m/nv), dugu oko 13 kilometara. Vitežanima su se pridružili i gosti iz drugih srednjobosanskih općina, među kojima su bili i članovi planinarskih društava iz Busovače, Novog Travnika, Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Tradicionalno mjesto okupljanja bio je planinarski dom u Zaselju, gdje su za sve sudionike akcije, pripadnici Oružanih snaga BiH, uz pomoć planinara iz HPD „Vitez“, pripremili besplatan obrok – planinarski grah i čaj.

Druženje je obogaćeno igrama za najmlađe sudionike pješačenja. U disciplini „Skakanje u vrećama“ za djevojčice prvo mjesto je osvojila Viktorija Rea Vidović, druga je bila Marija Badrov, a treća Martina Šarić. Među dječacima, u istoj disciplini, najbolji je bio Leo Lukić, drugoplasirani Josip Knežević, a trećeplasirani Andrej Franjić. Dječaci i djevojčice su se natjecali i u „Nošenju jajeta u žlici“. Kod djevojčica je ponovno bila najbolja Viktorija Rea Vidović, drugo mjesto pripalo je Ivani Lukić, a treće Martini Šarić. Kod dječaka najbrži i najspretniji je bio Pavle Bošnjak Matić, drugi je do cilja došao Andrej Marković, a treći David Bevanda. U disciplini „Potezanje konopa“ najbolja i muška i ženska ekipa bila je iz OŠ „Vitez“, predvođene kapetanom Lukom Voloderom, odnosno kapetanicom Anom Maros. U disciplini „Tačke“ najbrži je bio dvojac Jakov Marjanović i Toni Maleš.

Za učenike triju osnovnih škola iz Viteza bio je organiziran i eko-kviz, a najbolje znanje pokazali su učenici OŠ „Dubravica“.

Tradicionalno, organizatori su uručili i Plakete najmlađem i najstarijem sudioniku akcije, te najbrojnijoj obitelji. Najmlađi sudionik bio je dvoipolgodišnji Dario Dovođa, najstariji Ivan Taraba, rođen 1941. godine, a najbrojnija je bila obitelj Ante Dovođe iz Viteza.

Ovogodišnju akciju Pješačenjem do zdravlja pomogli su brojni sponzori. Među njima svakako treba izdvojiti Općinu Vitez, koja je i ove godine prepoznala značaj akcije, koja s plemenitim ciljem okuplja veliki broj djece i odraslih.

HPD „Vitez“ još se jednom dokazalo kao odličan organizator i domaćin manifestacije, koja je jedna od mnogobrojnih u kalendaru aktivnosti ovoga Društva.

Izvor: radiovitez.ba
Foto: A. Mlakić

//]]>