Održana Skupština PS HB: U Savezu 36 društava i oko 1600 planinara

HPD “Vitez”: U subotu 9. Noćno pješačenje
16. January 2019.
Planinar Ante Vukadin: Nikada na planini nisam vidio zabrinutog ili frustriranog čovjeka
24. January 2019.

Proteklog vikenda u Planinarskom domu „Sveti Bernard“, Planinarskog društva „Granaš“ – Štrepci Brčko, održana je redovita Skupština Planinarskog saveza Herceg – Bosne.

Skupštini su nazočili izaslanici 26, od ukupno 36 planinarskih društava, koliko iz djeluje u okviru Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika PS HB, Dragana Radeljića, izbora radnih tijela i usvajanja Dnevnog reda, Skupština je, pod predsjedanjem predsjednika Mirka Matijevića, počela s radom, razmatrajući Izvješće o radu PS HB za 2018. godinu, Izvješće o financijskom poslovanju za 2018. godinu, Izvješće o radu Nadzornog odbora, Izvješće o radu Suda časti, Plan rada PS HB za 2019. godinu, te Financijski plan za 2019. godinu.

Uz donošenje Pravilnika, Odluka i drugih akata iz nadležnosti Skupštine PS HB, analizirano je i članstvo u PS HB, te usvojena Odluka o dodjeli priznanja i odličja zaslužnim planinarima, članovima planinarskih društava iz sastava PS HB.

Kako je navedeno u Planu rada za 2019. godinu, Savez će raditi na animiranju utemeljenja planinarskih društava – udruga u onim sredinama u kojima ne postoje, te reaktivirati rad društava koji su „zamrzla“ svoju aktivnost (Neum, Stolac, Čapljina, Čitluk, Ravno, Vareš, Dobretići). Također, od društava, koja se  nakon formiranja Krovnog saveza nisu formalno izjasnila pripadaju li i dalje PS HB (PD „Pogorelica, PD „Bitovnja“i HPD „Bjelašnica 1923“), tražit će se izjašnjenje.

Savez će se još više angažirati na održavanju Općih planinarskih škola unutar udruga, s posebnim naglaskom na održavanje škola za mlađe uzrasne kategorije planinara, kao i održavanje tečajeva za specijalističke djelatnosti. Plan je i jačanje rada Povjerenstva za planinarske putove, te aktiviranje i izrada planinarskih obilaznica-transverzala na razini društava i PS HB, održavanje ljetnog speleološkog kampa na lokalitetu Vranica, te sudjelovanje na međunarodnim tečajevima i ekspedicijama. Od ostalih aktivnosti izdvojit ćemo još i organizaciju manifestacija od značaja za PS HB, te pripreme za izradu monografije PS HB, a u povodu 20-te obljetnice Saveza.

Od aktivnosti realiziranih sukladno Planu za 2018. godinu, na Skupštini su posebno istaknuti normativno uređenje i dorada oblasti i djelatnosti Saveza,  redizajniranje web stranice Saveza, te ažuriranje i objava novih sadržaja, poput kalendara aktivnosti članica Saveza. U 2018. godini izrađen je i Planinarski dnevnik, a uspješno su  organizirani „22. Dani planinara PS HB“,  kod domaćina UP „Raduša“, Gornji Vakuf- Uskoplje, na kojima su sudjelovali planinari iz čak 43 društva.

Od 36 članica PS HB, njih 26 imaju svoje planinarske objekte i to 14 planinarskih domova, 9 planinarskih kuća i 3 planinarska skloništa, koji su, na inicijativu i sredstvima Saveza, obilježeni jednoobraznim natpisnim pločama.

Savez broji oko 1600 aktivnih planinara, koji su sudjelovali u brojnim planinarskim izletima, pohodima, usponima i druženjima.  Dio društava je organizirao planinarske škole, školu skijanja, tečaj za vodiče, trekking challenge utrke, penjanje na umjetnim stijenama, speleološkim istraživanjima, sajam minerala i sl. Pripadnici HGSS i GSS stanica su održavali redovne vježbe i sudjelovali u osiguravanju različitih sportskih manifestacija, spašavanju unesrećenih i dr. Posebna pozornost je usmjerena na čišćenju, održavanju i markiranju planinarskih staza, transverzala-obilaznica.

Članovi planinarskih društava organizirali su i sudjelovali u usponima i međunarodnim ekspedicijama na visoka gorja Sjeverne i Južne Amerike, Europe i Azije, te osvajali vrhove više od 3000 m n/v.

Po završetku službenog dijela Skupštine PS HB, upriličen je prigodni domjenak i druženje.

//]]>