PD KUK: Uspješno završena Opća planinarska škola

Hajdučka vrata ipak nisu oštećena; motoristi zaradili kaznene prijave
22. October 2019.
PD „Granaš“ na Glavnoj skupštini i Sajmu Planinarskog saveza Austrije
22. October 2019.

Planinarsko društvo KUK Novi Travnik uspješno je okončalo Opću planinarsku školu (OPŠ), koja je trajala od 26.3.2019. do 13.10.2019. godine, a po nastavnom planu i programu definiranom čl. 5. i 7. Pravilnika o općoj planinarskoj školi PS HB.

Podsjetimo, prva Opća planinarska škola, počela je 26.3.2019. godine, u prostorijama Srednje škole Novi Travnik, kada je održano prvo predavanje, a koje je propratilo tridesetak polaznika.

Uvodnom riječju prof. Željke Zlojo Martinović službeno je počeo ovaj projekt, nakon čega se obratio i predsjednik Društva, Miro Blaž, s nekoliko riječi o ideji pokretanja Škole, očekivanjima i prednostima koje boravak u prirodi i život u skladu s prirodom nosi sa sobom.

Prvi predavači bili su Stipo Turić i Dragan Radeljić, koji su polaznike OPŠ proveli kroz povijest planinarstva i planinarsku organizaciju.

Uvedena je i jedna inovativnost u nastavni program, a prema prijedlogu kolege Nenada Bratića, koji je održao predavanje o fotografiji, jer danas svi koristimo elektronske medije i za umješnost pravljenja dobre fotografije tek rijetki imaju prirodnog dara.

Odabir prve ture u okviru Opće planinarske škole, koja je išla na Gradinu i dalje na Ravan, bio je potpuno logičan. Lagana šetnja u trajanju od četiri sata koju smo proveli u prirodi na svježem zraku i cjelodnevnom suncu, podarila nam je puno osmijeha i smijeha.

Nakon niza predavanja i vježbi, 4.6.2019. godine, deseto okupljanje u cilju održavanja predavanja, iskoristili smo u cilju testiranja teoretskog dijela ispita, koje se sastojalo od prezentacije usvojenog znanja i vještina kroz proteklo vrijeme po zadanom scenariju.

U nastavku smo proveli ukupno 16 terenskih aktivnosti koje su se sastojale od odlaska u planinu, osvajanju vrhova, orijentacije, pa nabrajamo Gradinu, Vilinsku pećinu, Hum, Gorčevicu, Vitešku mini transferzalu, turu Sebešić – Kuk, Vranicu – Krstac, Kamešnicu, Čvrsnicu – Pločno, Veliki Vran, Prenj – Zelenu glavu, Cincar, Čvrsnicu – Trinjaču, Vilenicu – Prički potok, Treskavicu – Đokin toranj.

Završnica terenskog rada i ujedno OPŠ bila je 13.10.2019. godine. Cjelodnevna aktivnost, koja se sastojala od testa orijentacije u prirodi, vodstva i vođenja grupe, korištenja tehničkih pomagala, penjanja na feratu u okviru poligona HPD Vitez, prve pomoći, te postavljanju opreme za bivakiranje, bila je vrlo interesantna aktivnost i svi su se složili da se ovakvo što mora ponoviti.

Ovom prigodom, PD KUK Novi Travnik zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciji ovoga hvale vrijednoga projekta, a spomenuli bismo osoblje Srednje škole Novi Travnik, na čelu s ravnateljicom Dražanom Hegediš, predavače, instruktore u sastavu Stipo Turić, Dragan Radeljić, Nenad Rajić, Kristina Bogdan, Tereza Krajišnik, Slobodan Lončarević, Dragan Piliškić, Vedran Mičić, Drago Džambas, Nikola Vuković, Vlado Mičić, Goran Sladić, Juca Salkica, Ivica Drmić, Nenad Bratić, te kolege iz HPD Vitez na ustupljenom poligonu i prijemu u njihovom planinarskom domu.

“Spomenuli bismo i prof. Željku Zlojo Martinović, koja nas je svo vrijeme animirala, bodrila, okupljala i koja je svojom ogoromnom energijom i pozitivnim duhom dala veliki doprinos, kao i sve nače članove uključene u ovaj projekt”, priopćili su iz PD KUK Novi Travnik.

Inače, OPŠ, u organizaciji PD KUK Novi Travnik, upisalo je 43 kandidata, od kojih je njih 18 s uspjehom završilo i teoretski i praktični dio.

Popis kandidata koji su uspješno završili Opću planinarsku školu 2019.:

R. br. Ime Prezime
1 Ana Drmić
2 Andrijana Lončarević
3 Antonio Ramljak
4 Darijo Čonda
5 Dragan Matošević
6 Franjo Furundžija
7 Kristina Bogdan
8 Ljubica Matošević
9 Marijana Lovrinović-Furundžija
10 Miroljub Čabro
11 Miroslav Blaž
12 Miroslav Kajiš
13 Nikolina Jozipović
14 Petar Furundžija
15 Sanja Božić
16 Stipo Turić
17 Velimir Bugarin
18 Željka Zlojo Martinović
//]]>