PD Orlova stina u akciji – Za čišći i ljepši Vran

Održana akcija “Pješačenjem do zdravlja”
20. April 2015.
Uspon na Dinaru (Sinjal), 1831 m/nv
5. May 2015.

PD Orlova stina u akciji – Za čišći i ljepši Vran

U nedjelju, 26. travnja, članovi planinarskog društva „Orlova stina“ Tomislavgrad izvršili su čišćenje jednog dijela Vran planine. Naime, od lipskog groblja do spomenika na Prokosu „Put spasa“ sve smeće koje se nalazilo neposredno oko puta prikupljeno je i stavljeno u 40-ak velikih plastičnih vreća i nepunu auto-prikolicu krupnijeg otpada. Ova dionica je prije dvije godine bila u potpunosti očišćenja od smeća. Iako PKP „Eko – Stojkić“ redovito kupi smeće po selima, zaprepašćuje činjenica da se pored uobičajenih odbačenih boca najviše nađe kućnog smeća i to od kućanskih aparata do raznoraznih kućnih potrepština.

Podijeljeni u dvije grupe, trebalo je oko pet sati da se prikupi samo ono što se vidi s puta u odnosu na sve smeće koje se nalazi dublje u šumu za što bi nam trebalo više ruku, vozila i vremena. Kolika nam je svijest o očuvanju okoliša pokazuju prepune vreće.

Ovo je uobičajena praksa planinara da s vremena na vrijeme urade poneku eko akciju pa bilo to i nedjeljom. Ukoliko smo uspjeli na trenutak produljiti život jedinoj nam Zemljici, kako bi bar ono što samo naslijedili prenijeli novim generacijama a našem Vranu pročistili duvanjska pluća, čini nam zadovoljštinu na obavljenom poslu.

Nakon prikupljenog smeća u vikendici kod Stipe na Omrčenici, vrijedni kuhari (Ladni i Jokara) priredili su odličan ručak s kojim nas je častio Stipe Krajinović „Ćipa“ ljudina koji je uvijek spreman za pravi posao a ovaj današnji to jest.

Svo prikupljeno smeće odvezao je PKP „Eko–Stojkić“ svojim vozilima koji je uvijek spreman priskočiti i pomoći.

Nadamo se da će nam svijest oko očuvanja okoliša porasti a smeće i otpad odlagati za to predviđeno mjesto. Živi bili pa vidjeli.

 TEKST: Bože Radoš

//]]>