PD “Vis” Žepče: Otvoren Adrenalinski park

Nastavak akcije markiranja na Plasi i Čabulji 6.-7.6.2020.
3. June 2020.
Deveta obljetnica osnivanja HPD “Rama”
3. June 2020.

PD “Vis” Žepče: Otvoren Adrenalinski park

Proteklog vikenda PD “Vis” Žepče otvorio je Adrenalinski park na Matinskom visu.

Park je sastavni dio Edukativno – rekreativnog kompleksa, a izrađen je u okviru projekta Ministarstva gospodarstva ZE – DO kantona i sredstvima PD “Vis”.

Sastoji se od 11 elemenata – prepreka smještenih između stabala drveća, koja se nalaze na 824 metra nadmorske visine i ziplinea. Također, je u tijeku i popravka prilaznog puta od sela Vitlaci do Planinarskog doma. Projekt zajedno realiziraju općina Žepče, PD Vis i Šumarija.

Svečanosti otvorenja Adrenalinskog parka nazočili su predstavnici više planinarskih društava iz sastava Planinarskog saveza H-B, predsjednik Saveza, te brojni drugi gosti i mediji.

Nakon ceremonije otvaranja, PD “Vis” je za sve nazočne osigurao prigodan domjenak. Domaćini iskreno zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli da ova ideja zaživi. No, kako najavljuju, ovo nije kraj njihovih ideja, nego samo početak realizacije projekata u okviru očuvanja prirode i unaprjeđenja infrastrukture na Matinskom Visu.
“Konstantno radimo na obučavanju naših članova organizirajući tečajeve vezane za planinarenje. Planiramo u narednom razdoblju održati i planinarsku školu, a samim tim dodatno povećati broj ljubitelja prirode i podići razinu sigurnost svih onih koji se kreću planinom”, poručili su iz PD “Vis” Žepče.

Napominju kako je za sve one, koji žele osjetiti izazov više, radno vrijeme Adrenalinskog parka vikendom – bez posebne najave, uz mogućnost korištenja i radnim danima za organizirane skupine, uz prethodnu najavu na broj telefona 063/ 544-633.

O Adrenalinskom parku

ABSOLUTE ADVENTURE POLIGON (Adrenalinski park) je kompletno proizvod članova PD “Vis” Žepče i plod iskustva stečenog dugogodišnjim radom kroz planinrenje, gorsko spašavanje i pustolovni turizam. Park je smješten na Matinskom Visu u prekrasnom prirodnom ambijentu na 824 metra nadmorske visine, u neposrednoj blizini planinarskog doma.
To je u potpunosti novokoncipiran i osmišljen projekt članova našeg tima, prilagođen svim uzrastima i različitim stupnjevima fizičke spremnosti te novim zahtjevima tržišta. Radi se zapravo o visinskom poligonu s različitim elementima od užeta, sajli, guma i drveta.
Smješten je između borovih stabala na visinama od 4 do 5 m.
Sastoji se od 11 vježbi (elemenata) temeljenih na različitim tehnikama svladavanja prepreka i umjetne stijene.
Svi korisnici Adrenalinskog parka su opremljeni potrebnom sigurnosnom opremom (sigurnosni pojas, kaciga i dvostruka osiguravajuća veza). Na poligonima su sudionici pričvršćeni za osiguravajuću (gornju) žicu te osigurani sigurnosnom vezom ili užetom. U slučaju da sudionici padnu, sigurnosna veza će ih zadržati od pada.
Cilj ovih vježbi je svladavanje straha, vježba ravnoteže, motorike i koncentracije. Vrlo je zabavno i potpuno sigurno. Sve vježbe se izvode pod nadzorom instruktora Adrenalinskog parka. Poligon je izazovna outdoor team building aktivnost i zahtijeva osiguranje. Za roping poligone koristi se nekoliko različitih naziva: poligoni izazova, roping poligoni izazova, avanturni ili pustolovni parkovi, a kod nas je najpoznatiji termin adrenalinski park.

Nije točno definirano kada i gdje su napravljeni prvi roping poligoni. Poligoni sa preprekama su se koristili u vojsci za trening vojnika, te sežu u prošlost sve do antičke Grčke. Ovi poligoni isprva su se koristili za treniranje pojedinaca izrazite fizičke kondicije i nisu nužno služili razvoju kompletne osobe, čemu roping poligoni služe danas. Osiguranje od rizika na takvim poligonima najčešće nije postojalo.
Mnogi stručnjaci navode Georgea Héberta kao organizatora «modernih» roping poligona. Francuski mornarički časnik Hérbert je ranih 1900.-tih razvio vlastitu metodu psihičke i fizičke edukacije, sprave i načela za treniranje koje je nazvao «Prirodna metoda», a koja razvija psihičke, fizičke i moralne kvalitete kroz aktivnosti na otvorenom. Neke od prepreka pronađene su na palubama vojnih brodova. «Herbertizam» je napredovao za vrijeme i između Svjetskih ratova, te je postao standard za fizičku obuku francuske vojske. Mnogi roping poligoni i (poligoni izazova) u Francuskoj, Kanadi i Europi i danas su poznati kao «Herbertizam» poligoni. Marble, Colorado, mjesto prvog Outward bound poligona, mnogi navode kao lokaciju prvog roping poligona u SAD-u, iako je to malo vjerojatno.
Po primjeru vojnih poligona s preprekama, poligon je bio napravljen s kudeljom. Sigurnosni uvjeti bili su minimalni ili ih uopće nije bilo. Postoji dokaz da je američka vojska koristila komandos poligone slične modernim roping poligonima prije II svj. rata, a također su ih koristili i u kampovima u Novoj Engleskoj 1920-ih. Od 1960.-ih roping poligoni su se značajno razvijali i mijenjali.
Moderni roping poligoni pružaju sigurnost korištenjem žičanih konopa, zupčastih elemenata i pojaseva za penjanje, kako bi se uklonili postojeći rizici. Tehnološki napredak opreme za penjanje zajedno s industrijskom tehnologijom i dizajnom uvelike su smanjili rizik za korisnika i za prirodni okoliš. Moderni poligoni uz drveće koriste stupove i čelične konstrukcije.

Današnji poligoni mogu se pronaći na mnogim lokacijama, uključujući šume, polja ili pak u grijanim zgradama. Roping poligoni mogu biti napravljeni tako da ujedine brojne obrazovne, razvojne i rekreacijske ciljeve. Neki od najčešće spominjanih rezultata jesu:
• Bolja suradnja
• Bolje donošenje odluka
• Ojačano samopouzdanje
• Pozitivno preuzimanje rizika
• Bolja povezanost
• Povjerenje
• Više samopoštovanja
• Bolje vodstvo
• Bolje postavljanje ciljeva
• Bolji timski rad
• I naravno boravak na svježem zraku uz fizičku aktivnost
• Zip line
• ZIPLINE [također poznat kao zip-line (s crticom), zip wire (žica), zračna pista, zračni tobogan, tura po užetu ili Tirolska traverza (pojam iz alpinizma) sastoji od koloture/a obješene na uže (čelično ili najlonsko-alpinističko), obično izrađen od nehrđajućeg čelika (čelično upredeno uže s nosivom jezgrom), postavljen na nizbrdici.

ZIPLINE je osmišljen kako bi se omogućilo korisniku kretanje pomoću gravitacije od vrha do dna kosim užetom držeći se, ili pričvršćen, na slobodno-pokretnu koloturu.
ZIPLINE se koriste kao sredstvo zabave.
Zipline ture postaju popularne aktivnosti za odmor, kod nas je samostalni element, a može se koristiti i kao dio adrenalinskog parka. Njegova visina je oko 10 m.

//]]>