Planinarska škola – Planinarska ekipa

Održana skupština PS HB
9. June 2015.
6. Međunarodni susret planinara štovatelja sv. Bernarda u organizaciji PD “Kuk”
15. June 2015.

Planinarska škola – Planinarska ekipa

Dugo nismo pisali o planinarskoj školi što ne znači da se nije ništa događalo, čak naprotiv. U narednim redovima ćemo vas provesti kroz protekle vikende škole i vidjeti gdje se sve išlo i šta se sve događalo.

Nakon Kanjona Mostarske Bijele, na obroncima Prenja, red je došao na njegovu sestru – Čvrsnicu. U nedjelju 19. 4. uputili smo se iz Dive Grabovice, preko Žlijeba do Tisa, našeg konačnog odredišta. Zanimljiva staza, kroz grabovu a zatim bukovu šumu, uvijek će vas oduševiti. Tako je i bilo sa polaznicima škole. Relativno veliki uspon (za početnike) svi su dobro podnijeli. Kod kuće na Tisama smo gazili i snijeg, što nije neobično, s obzirom na količine snijega koje su pale ove zime. Bila je to dobra zima. Sa Tisa, većina ekipe je odlučila krenuti niz Zli potok, te spustom na Bivak pod V. Kukom. Naime, kroz planinarsku školu već su se profilirala neka zanimanja, pa tako imamo majstore zabave, pjesme, plesa… a na Bivku pod Velikim Kukom, pojavljuje se, što će se kasnije i dokazati, majstor roštilja. Punih stomaka, spuštamo se u Divu Grabovicu. Velikane ostavljamo u pozadini, već ćemo se sretati.

Već naredni vikend, 26. 4. suprotnost – ne penjemo se, nego idemo u dubinu zemlje.

Špilja Vjetrenica, jedan od dragulja Hercegovine. U sklopu škole, koju prate i teoretska predavanja, često spominjemo speleologiju, a kad je riječ o tome ne možemo preskočiti Vjetrenicu, koja obiluje podzemnim životom.

Planina Čabulja se nalazi iznad Drežnice, i upravo ona sa Čvrsnicom okružuje Drežnicu i čini je jedinstvenim kanjonom. Taj vikend 3.5. je bio rezerviran za nju. Iako malo zapostavljena, ta planina vam ima mnogo toga pružiti, ako niste već, krenite i uvjerite se. Svojim grebenom, koji se pruža skoro kao cjelina, čini odličnu rutu, sa pogledom u prvom redu na Prenj, a južno pogled ide sve do mora. U sklopu aktivnosti društva, markirali smo stazu navedenim grebenom, koju planiramo dovršiti ovo ljeto, sa zimskom markacijom i time zaokružiti u jednu cjelinu. Uspon nije pretjerano težak sve do jezera Gondžuše, gdje postaje jako strm i narednih 45 min. strmina ne popušta. Al’ izlaskom na vrh (Velika Vlajina 1780 mnv) shvatite da je vrijedilo. I još ako se potrudite pa zapalite i roštilj na vrhu, užitku nema kraja.

Vikend 10. 5. je bio rezerviran za planinu Crvanj koja se nalazi u blizini Nevesinja. Prekrivena pašnjacima i privremenim stočarskim naseljima. Najveći vrh je Zimomor (1.920 mnv). Pogled sa Zimomora otkriva raznolikost hercegovačkog krajolika, pa se mogu prepoznati obronci Veleža na jugozapadu, Prenja na sjeverozapadu, a prema istoku visoravni Morine. A onaj tko treba mir, tišinu i opuštanje treba posjetiti Crvanj, koji sa svojim pašnjacima pruža nešto što nije uobičajeno na hercegovačkim surovim kamenjarima. Taj vikend i nismo imali sreće sa vremenom, budući da nas je na samom vrhu uhvatio oblak i jako hladno vrijeme, ali silaskom u podnožje i smirivanjem vremena, ipak smo i uhvatili malo „užitka“. Sa našim prijateljima iz Splita, te sa građanstvom polaznici škole su obišli još jednu hercegovačku planinu.

Vikend sportskog penjanja u Omišu, ono što se dosta čekalo. More, plaža, neki konopi i stijene! Zvuči zanimljivo, i bilo je. U sklopu priprema za sportsko penjanje, polaznici su posjetili penjačku dvoranu ASPK Neretva, u Sjevernom logoru, te od instruktora su dobili osnovne upute i upoznali se sa sportskim penjanjem općenito. Većini je to bio prvi kontakt sa penjanjem, tako da zabave nije nedostajalo. Dok smo u dvorani imali najduži sportski smijer 5 m., dolaskom u Omiš pojavljuju se veće smijeri (od 6 m do 30 m). O penjanju nećemo dužiti, ali čestitam svima koji su dosegli vrh, bilo onaj na kraju smijeri ili onaj svoj unutarnji, u kojem se osjećaju sigurni. Kupanje je već zanimljivije za prepričavati, uz ekipu dalmatinaca igra picigina se nije mogla izbjeci. Već tradicionalno, večer se završava uz druženje i roštilj, no ne do kasno. Ujutru se penjati mora!
U nedjelju penjemo u drugom sektoru, neke malo teže ocjene (za početnike), ali nisu to početnici vjerujte mi! Popodne je rezervirano za kupanje te raspremanje kampa, i još poneko kupanje, onako na brzinu. Vikend za 5!

Naredni vikend 13.-14.6. planirana je završnica škole koja se sadrži od noćenja u planini. Ako vremenske prilike dopuste, plan je  u subotu prenoćiti na Veležu, a u nedjelju uspon na najviši vrh, Botin. Na ovom izletu će nam se pridružiti i članovi HGSS-a, te članovi Stanice planinarskih vodiča Mostar.

U nastavku pogledajte kako nam je bilo na izletima.

UPOZORENJE: FOTOGRAFIJE NISU MJERILO PRAVOG STANJA, DA VAM BUDEM ISKREN BILO NAM JE PUNO PUNO BOLJE!

//]]>