Planinarski izazov preživjelih od mina

Sagledavanje stanja planinarskih putova -UP Raduša
27. September 2020.
OBAVIJEST ZA POLAZNIKE TEČAJA ZA PLANINARSKOG VODIČA (A STANDARD) – LJETNO PLANINARENJE
15. October 2020.

Planinarski izazov preživjelih od mina

TAJNIK PD GRANAŠ, AMPUTIRAC, INVALID DOMOVINSKOG RATA ISPENJAO VRH MAGLIĆ U SKLOPU PROMOCIJE PRAVA ŽRTAVA OD MINA U BiH

Mirko Zečević Tadić u pratnji njegove sestre Marije Zečević, članovi PD “Granaš” iz Brčkog su uspješno savladali planinarski izazov preživjelih od mina na najveći vrh u BiH,Maglić (2386 m n/v).

I pored teških vremenskih uvjetaa praćenih jakim udarima vjetra pet žrtava mina iz BiH uspješno se popeo na vrh Maglića.
Uspon su uspješno savladali Mirko Zečević Tadić iz Brčkog, Dragan Janjić iz Trebinja, Nijaz Memić iz Sarajeva, Dejan Zvizdalo iz Trnova, i Željko Volaš iz Banjaluke.

“Planinarski izazov preživjelih od mina“ je specifična aktivnost koja promoviše kapacitete i prava preživjelih od mina i poziva nadležne institucije u BiH, da ispune preostale obaveze iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču podrške u rehabilitaciji i integraciji žrtava mina, kao i da očisti i preda na upotrebu lokalnoj zajednici preostale kontaminirane teritorije do 2025. godine.

U mjesecu rujnu prošle godine, promotori prava preživjelih od mina su uspješno ispenjali vrh Triglav, a kako nezvanično doznajemo, u idućoj godini cilj im je uspon na Musalu najviši planinski vrh u Bugarskoj na 2.925 m n/v.

//]]>