Pozdrav proljeću – Čubren 2016

Markiranje staze “Fenix”
25. April 2016.
Obilježavanje godišnjice poginulih branitelja HVO-a na Galici (Vlašić)
18. May 2016.

Pozdrav proljeću – Čubren 2016

U svrhu omasovljenja planinarstva i propagiranja boravka u prirodi, te podizanja ekološke svijesti, naše društvo je i ove godine (subota 23. 4. 2016.) organiziralo jednodnevni planinarski uspon na Čubren, 1097 m.n.v., najviši vrh u općini Kiseljak. Ovo je već dvanaesti uspon koji se redovito održava od 2005. godine.

Usponom na Čubren planinari Kiseljaka i đaci su obilježili 3 značajna datuma:

  1. Početak proljeća 21.3.
  2. Dan planeta Zemlje 22.4.
  3. Dan voda 22.3.

Početak proljeća je obilježen samim planinarskim usponom koji je trajao oko 5 sati uspona i 1 sat silaska. Na uspon se krenulo iz tri pravca: iz Kiseljaka je krenula najveća grupa, a druge dvije grupe su bile iz Lepenice i s Brnjaka.

Dan planeta Zemlje i Dan voda je obilježen skupljanjem smeća uz put i u šumi za vrijeme uspona, kao i čišćenjem lokaliteta na vrhu Čubrena. Sudionici su bili jako vrijedni te su skupili ukupno 24 vreće smeća.

Na usponu je sudjelovalo oko 120 sudionika: oko 30 planinara i 90 đaka osnovnih i srednjih škola.

Za sudionike je uz pomoć donacije “Sarajevskog kiseljaka” pripravljen besplatan ručak, ćevapčići i grah, i podijeljeni sokovi.

Gosti uspona su bili i šumari iz Šumarije Kiseljak.

Cijeli dan je protekao u lijepom, djelomično oblačnom vremenu, ponekad okupan suncem i dječjom grajom, mirisom probeharalog voća i zelenilom šume koja se budi.

Sudionici su krenuli natrag oko 16 sati noseći sa sobom poruke o potrebi očuvanja svoga planeta Zemlje, svoje domovine Bosne i Hercegovine i svoga zavičaja Kiseljaka.

Autobus „Globtour-a“ (koji je bio gratis), je vratio sudionike iz Lepenice u Kiseljak oko 18 sati.

//]]>