Prijavite se za sudjelovanje na Tečaju za markaciste

PS Herceg – Bosne bogatiji za 22 vodiča
10. April 2019.
Nastavljena Opća planinarska škola PD “Kuk” Novi Travnik
18. April 2019.

Prijavite se za sudjelovanje na Tečaju za markaciste

Temeljem Odluke Upravnog odbora, Planinarski savez HB organizira tečaj za markaciste, sukladno Pravilniku Povjerenstva za planinarske putove.

 
Tečaj će se održati za vikend, u dane 27. i 28. travnja 2019. godine, u prostorijama Planinarskog doma „Masna Luka“ – kod domaćina HPD „Pločno“- Posušje, a smještaj i prenoćište će biti u Planinarskom domu „Blidinje“ kod domaćina „Orlova stina“ – Tomislavgrad.

Tečaj za markaciste sastoji se od teoretskog dijela i pokaznih vježbi na terenu (obnavljanje starog ili uređunje novog planinarskog puta).

U teoretskom dijelu upoznaju se budući markacisti s ustrojstvom markacističke organizacije, s Pravilnikom Povjerenstva za planinarske putove HPS, s vrstama planinarskih oznaka, natpisa, putokaza i putokaznih ploča, žigova i upisnih knjiga.

Također se upoznaju s načinom evidencije o održavanju planinarskih putova i obilaznica, te o potrebi i načinu izvještavanja i suradnje s Povjerenstvom za planinarske putove.

Nakon teoretskog dijela ispunjavaju test od 45 pitanja, radi provjere usvojenih znanja.

U praktičnom dijelu polaznici se upoznaju s neophodnim priborom za održavanje planinarskih putova, kao i s uređenjem jednog planinarskog puta sukladno propisima o održavanju planinarskih putova.

Povjerenstvo za planinarske putove PS HB osigurava predavače za teoretski dio tečaja, instruktore za praktični dio tečaja te pribor za markiranje (boje, kistove, …).

TKO MOŽE POHAĐATI TEČAJ

Tečaj za markaciste mogu pohađati samo članovi planinarskih društava, koja su registrirana u PSHB i to samo planinari stariji od 18 godina, ali i planinari mlađi od 18 godina, uz napomenu da oni neće moći dobiti iskaznicu markaciste.

Pri upisu na tečaj, predsjednik društva predlaže članove društva koji iskazuju sklonost i volju za taj rad i šalje u PS HB – Povjerenstvu za planinarske putove na mail adresu:  markacistipshb@gmail.com   popunjene tiskanice s osobnim podacima o markacistu (u prilogu) predloženih članova ovjerene žigom i potpisom najkasnije 15 dana prije početka tečaja.

ŠTO TREBA UČINITI PRIJE DOLASKA NA TEČAJ

Svaki polaznik tečaja za markaciste treba:

– uplatiti članarinu za tekuću godinu svom matičnom planinarskom društvuu

– ispuniti priloženi Obrazac – Prijavnicu za markaciste koji će planinarsko društvo ovjeriti žigom i potpisom ovlaštene osobe.

Za eventualna nejsnoće i pitanja u vezi tečaja, možete konarktirati Natašu Tomašević, predsjednicu Povjerenstva za planinarske putove PS HB na broj 063 690 296 i na mail: markacistipshb@gmail.com

//]]>