PS H-B organizira Zimski alpinistički tečaj

Preporuka za planinarske žigove
22. January 2020.
GSS Busovača
7. February 2020.

PS H-B organizira Zimski alpinistički tečaj

Povjerenstvo za alpinizam Planinarskog saveza Herceg-Bosne, prema programu rada zimskih alpinističkih škola u PS-HB, organizira Zimski alpinistički tečaj.

Početak tečaja je predviđen za 28.2.2020. godine i trajat će tri „produžena“ vikenda (petak-nedjelja).
Lokacije na kojima će se izvoditi tečaj su planine Prenj i Čvrsnica. Promjena lokacija je moguća zbog vremenskih uvjeta i količine padalina na određenim planinama.

Cijena tečaja iznosi 150 KM po polazniku za članove PS HB, te 200 KM za ostale, a uplaćuje se prvog vikenda tečaja. U cijenu su uključeni troškovi organizacije tečaja i smještaj u planinarskom domu tijekom tečaja.

Ciljevi Zimskog alpinističkog tečaja su prvenstveno upoznavanje s osnovama kretanja po snijegu i ledu, opasnosti u planinama zimi i u zimskim uvjetima, te preventivno djelovanje kao i sidrišta i osiguravališta u snijegu i ledu, penjanje sniježnih grapa i zaleđenih slapova.

Polaznici su dužni posjedovati osnovnu penjačku opremu koja uključuje sljedeće: zimske cipele (turne cipele), minimalno jedan cepin ili bajla, po mogućnosti kombinacija navedenog, dereze, turne skije ili krplje, skijaški štapovi, kacigu, pojas, minimalno dva HMS karabinera i pet običnih, dvije zamke cca 5 mm dužine 4-5m, dvije trake-gurtne 60-80 cm, čeonu lampu, set prve pomoći, podmetač, vreću za spavanje, naočale za snijeg (glečerice, brile) i rukavice, šator po dogovoru.

Prijave se primaju popunjavanjem PRIJAVNICE, a broj polaznika je ograničen. Prijave se primaju do 24.2.2020.
Kod zaprimanja prijava prednost će imati polaznici s uspješno završenim ljetnim alpinističkim tečajem (početnim ili naprednim), polaznici s već postojećim iskustvom u alpinizmu i visokogorstvu uz priložen penjački/alpinistički karton, te polaznici s drugim završenim specijalističkim tečajevima (Tečajevima gorske službe spašavanja, Vodičkim tečajevima itd..)
Dodatne informacije možete dobiti kod voditelja tečaja Josipa Volarića (063-495/821)

Zbog ozbiljnih i dugotrajnih pristupnih tura, koje su bitan uvjet kvalitete tečaja, za kretanje u zimskim uvjetima preporučuju se turne skije ili krplje.

//]]>