PS H-B: Počeo Ljetni alpinistički tečaj

HPD “Vitez” prigodno obilježilo uspjehe svojih članova
27. September 2019.
U Kreševu 16. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja
2. October 2019.

PS H-B: Počeo Ljetni alpinistički tečaj

U organizaciji Planinarskog saveza Herceg-Bosne, Povjerenstvo za alpinizam prošlog je vikenda (28. – 29. rujan) realiziralo prvi dio Ljetnog alpinističkog tečaja u suhoj stijeni.

Tečaj je okupio 15 polaznika od kojih je 5 na naprednom alpinističkom tečaju, a ostalih 10 na početnom alpinističkom tečaju..

Prvoga dana radilo se u planinarskom domu u Bogodolu, gdje su polaznici tečaja imali uvodna predavanja o povijesti alpinizma, upoznavanje opreme, te učenje novih čvorova, koje im je prezentirao instruktor alpinizma Edin Kajan uz asistente. Napredni tečajci su se podsjetili na stečena znanja s prethodnog tečaja.

Drugoga dana grupa se zaputila na penjalište iznad Mostara, brdo „Stolac“ . Tečajci „početnici“  imali su priliku usvojiti nova znanja iz tehnika penjanja u suhoj stijeni; osiguravanje partnera, navezivanje, abseil i komunikacija u stijeni. Rađena je demonstracija zakucavanja klinova i postavljanja međuosiguranja. Ono što nas posebno raduje jeste volja i želja koju su početnici iskazali, te spretnost i prilagodljivost raznim situacijama u kojima su se našli, iako su se neki od njih prvi puta susreli s alpinističkom/ penjačkom opremom i penjanjem uopće.

Napredana grupa je osim samostalne pripreme i izvođenja uspona (izrada sidrišta, osiguravanje, postavljanje međuosiguranja) imala priliku upoznati osnove tehničkog penjanja, koje im je demonstrirao instruktor alpinizma Miralem Husanović.

Ovim putem organizator zahvaljuje domaćinima HPD Prenj 1933, HGSS stanici Mostar i svim drugim društvima koja su na bilo koji način podržala organizaciju.

Prvi vikend tečaja je protekao u odličnoj atmosferi, a koliko odličnoj uvjerite se na fotografijama…

Već narednog vikenda pred polaznicima su novi izazovi.

//]]>