Skupština Planinarskog saveza Herceg-Bosne održana u Parku prirode Blidinje

Održan tečaj za planinarske  vodiče B standarda u organizaciji PS H-B i HPS-a
27. February 2023.
OBRAZAC PRIJAVE
16. March 2023.

Skupština Planinarskog saveza Herceg-Bosne održana u Parku prirode Blidinje

Hrvatsko planinarsko društvo “Pločno” Posušje dana 04. ožujka 2023. godine u svom planinarskom domu „Masna luka“ bilo je domaćin redovite izvještajne  Skupštine Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Nakon pozdravnog govora predsjednika Skupštine PS H-B Mirka Matijević i utvrđenog dnevnog reda za rad Skupštine, minutom šutnje odana je počast svim preminulim planinarima. Predsjednik PS H-B Ante Vukadin podnio je izvješće o radu Planinarskog saveza Herceg –Bosna za 2022 godinu. U sklopu Saveza aktivno sudjelovanje provode: povjerenstvo za planinarske vodiče, povjerenstvo za alpinizam, povjerenstvo za planinarske puteve, povjerenstvo za speleologiju i povjerenstvo za promidžbu, povijest i izdavalaštvo. Svako od navedenih povjerenstava na Skupštini Saveza podnijelo je izvješće o radu u protekloj godini. Tako su održane brojne aktivnosti kao „Male škole planinarstva“ , „Opće planinarske škole“ , tečajevi za alpiniste, markaciste, planinarske vodiče…

Povjerenstvo za speleologiju  vršilo je školovanje speleološkog kadra u suradnji sa speleološkim društvom Mijatovi Dvori. Održana je i međunarodna znanstveno istraživačka ekspedicija „Ponor Kovači-Izvor Ričine“.Na ekspedicije je sudjelovalo više od 70. speleologa i znanstvenika iz 18 speleoloških udruga iz 8 europskih država. Istraženo je 36 speleoloških objekata, na području Tomislavgrada, Bosanskog Grahova, Posušja i Livna.tj. na planinama: Grabovici, Ljubuši, Kamešnici, Dinari, Vranu i Čvrsnici.

Povjerenstvo za promidžbu, izdavalaštvo i povijest planinarstva su u proteklom periodu odradili tiskanje Dnevnika malog planinara, izradu Dnevnika obilaznica Dana planinara PSHB, promidžbu 25. Dana planinara planinarskog saveza Herceg-Bosne održanom u Brčkom na televiziji Herceg-Bosne kao i foto natječaj pod nazivom „Pet do dvanaest“. Pored toga u proteklom periodu održano je ukupno 7 promocija Monografije i filma „Kad čovjek postane planina“ (Novi Travnik, Travnik, Zagreb, Brčko, Livno, Tomislavgrad i Sesvete).

Na temelju Odluke Upravnog odbora PS H-B dodijeljene su zahvalnice istaknutim članovima i suradnicima.

  • Zahvalnice za pripremu i izradu Dnevnika malog planinara PS HB uručene su: Ivani Džambas, Aniti Lalić, Draganu Radeljić, Miroslavu Blaž, Anti Vukadinu, Marini Marinčić, Marijani Kostić, Mariji Soldo, Aneli Šetka, Vesna Šehovac, Draganu Mamuša, Filipu Filipović, Grafotisku d.o.o. Široki Brijeg, Općini Tomislavgrad, Vladi Herceg-bosanske županije i ŠGD Hercegbosanske šume Kupres.
  • Zahvalnice za pripremu i izradu Dnevnika dana planinara PS HB dodijeljene su: Željki Zlojo Martinović, Draganu Trboglav, Vesni Šehovac i  Petru Mendeš.
  • Zahvalnica za pomoć u realizaciji promocije monografije Kad čovjek postane planina dodijeljena je Vladi Hercegovačko-neretvanske županije.

Planinarski savez Herceg-Bosne utemeljen je dana 19. prosinca 1995. godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, uz nazočnost predstavnika HPD ”Prenj 1933”Mostar, PD ”Vitez” Vitez, PD ”Kuk” Novi Travnik, PD ”Cincar” Livno, PD ”Bitovnja” Kreševo i UP ”Tisovac” Busovača.

Zanimljivo je prisjetiti se da je prva planinarska organizacija u BiH bila Bosanskohercegovački turistički klub utemeljen 21. rujna 1892. godine. Utemeljitelji su bili visoki i viši vladini činovnici, a prvi predsjednik kluba bio je Lothar Berg, vladin povjerenik za grad Sarajevo.

1921. utemeljuje se Društvo planinara u BiH, a vremenom se osnivaju i druga planinarska društva i podružnice HPD Matica. Hrvatski planinari ostavili su dubok trag u povijesti Bosansko-hercegovačkog planinarskog pokreta. Godine 1940. došlo je do spajanja Društva planinara BiH s Hrvatskim planinarskim društvom (HPD) u Zagrebu. HPD-Matica Zagreb uspješno je djelovala što je rezultat osnivanja sedam novih podružnica i to: HPD „Bjelašnica“ u Sarajevu (utemeljeno 1923.), HPD „Cincar“ u Livnu (utemeljeno 1929.), HPD „Prenj“ u Mostaru (utemeljeno 1933.). .), HPD „Bitovnja“ u Kreševu (utemeljeno 1937.), HPD „Ljutoč“ u Bihaću (utemeljeno 1929.), HPD „Stožer“ u Bugojnu (utemeljeno 1935.), HPD „Koprivnica“ u Kupresu (utemeljeno 1938.) . Podružnice su imale ukupno sedam planinarskih kuća i to na planinama Čvrsnici, Bjelašnici, Bukoviku iznad Sarajeva, Bitovnji,

Dvadeset osam godina nakon utemeljenja, Planinarski savez Herceg-Bosne broji 2518 članova od 41 članica, udruženja mahom planinarskih društava iz cijele BiH, stanica gorskih službi spašavanja, speleoloških društava i drugih organizacija.

Prioriteti rada i djelovanja Planinarskog saveza Herceg Bosne u sljedećem periodu bit će standardizacija redovitih aktivnosti: aktivnosti na animiranju utemeljenja planinarskih društava- udruga u onim sredinama u kojima ne postoje društva, učlanjenje stanica GSS-a u PSHB, intenziviranje rada na održavanju Općih planinarskih škola unutra udruga, održavanje kampa za „Male planinarske škole“ na prigodnim lokacijama, sudjelovanje na međunarodnim tečajevima i ekspedicijama,te pristup i učlanjenje u međunarodne saveza i asocijacije.( UIAA,EUMA), jačanje rada Povjerenstava i ugovaranje police osiguranja osoba od nesretnog slučaja(nezgode) za članove PS H-B.

//]]>