Sve veća prepoznatljivost HPD “Rama”

5. memorijalni pohod kroz Brinu u čast pok. Ikele
10. January 2015.
Planinarski pohod na Veliki Vran
16. January 2015.

Sve veća prepoznatljivost HPD “Rama”

Iako postoji relativno kratko vrijeme, HPD “Rama” je u tome periodu napravio veliki iskorak u promociji planinarenja kao stila i načina života, ali i promociji Rame kao poželjnog planinarskog odredišta. Da se voljom i upornim radom mogu postići rezultati, najbolji dokaz je nekoliko prvih dana ove godine.

Naime, u četiri dana ove godine, svoj dolazak u Ramu i posjet ramskim planinama zakazala su već tri planinarska društva iz Hrvatske s više od dvije stotine planinara. Domaćin svima njima, naravno, biti će HPD “Rama”.

Osim rada na promociji, dosta se uradilo i na sigurnosti posjetitelja što se već prepoznalo ne samo u Rami, nego i izvan granica BiH.

Uz činjenicu da do osnutka HPD “Rama” na području općine nije bila niti jedna markirana planinarska staza, minirani tereni također su bili razlog izbjegavanja dolaska planinara.

Iako je jedna od ljepših i atraktivnijih planina u BiH, zbog miniranih prostora, osim onih koji poznaju teren, rijetki su bili oni koji su se zaputili na Radušu. Aktivnostima članova HPD “Rama” i korištenjem moderne tehnologije, to se promijenilo. Naime, prva staza koju je ovo planinarsko društvo uredilo i markiralo bila je ona koja s Makljena preko Saijne i Draševa vodi na Idovac. Osim ove staze, markirana je i pomoću GPS-a snimljena i ona koja sa Zahuma, također vodi na Idovac.

Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta, plan je markirati i treću stazu koja bi spojila ove dvije već uređene, odnosno markirati dio od Draševa preko Pliševice do Nastinja.

Iako najveći interes planinara vlada upravo za Radušu, Vran i Ljubuša ne zaostaju puno, također. Plan Društva je nakon završetka „Staze Gospi sinjskoj“ aktivnosti usmjeriti upravo na planinu Ljubušu. Nažalost, s ramske strane još uvijek ne postoji niti jedna markirana staza i to je potrebno mijenjati.

Radom HPD “Rama” pokrenute su i druge stvari, odnosno spajanje planinara, izletnika i turista s pružateljima usluga u turizmu. Za sada, najveći interes za suradnju na tome planu iskazalo je Etno selo “Remić”. Ovo je samo mali primjer kako se od malih stvari može napraviti puno više.

//]]>