Svečano otvoren planinarski dom Sveti Bernard

PD Granaš – Osvojen najviši vrh Europe
31. May 2018.
POZIV: “Putovima naših poginulih”
23. July 2018.

Svečano otvoren planinarski dom Sveti Bernard

U subotu, 9. 6. 2018. godine, na obroncima Majevice u Gornjem Zoviku svečano je otvoren planinarski dom „Sveti Bernard“.

Ovo je projekt Planinarskog društva „Granaš“ koji je započet početkom svibnja 2015. godine te je svečanost otvorenja doma bila kruna na naporan trogodišnji rad i zalaganje njihovih članova.

Planinarski dom „Sveti Bernard“ ima stalni priključak na električnu mrežu i ima kapacitet od 24 ležaja sa dodatnom mogućnošću smještaja oko 20 osoba u potkrovlju, prostor u prizemlju za susrete, seminare i druge vrste sastanaka, a put je uređen za pristup osobnim vozilima. Planinarsko društvo Granaš do sada je realiziralo mnogobrojne projekte. Od prije neki dan PD „Granaš“ se može pohvaliti uspješno ispenjanim vrhom Elbrus koji se nalazi na 5.642 metra nadmorske visine, najvišim europski vrhom koji se nalazi na jugu europskog dijela Rusije u blizini granice s Gruzijom. Podsjetimo da se od 2015. godine zastava PD “Granaš” zavijorila se i na mnogim drugim poznatim svjetskim vrhovima od kojih ćemo nabrojati neke:

  1. Huayna Potosí (Ande 6.088 m n/v) ,
  2. Uhuru Peak – Kilimanjaro (5.895 m n/v),
  3.  Pico Austria (Cordillera Real, Ande 5.320 m n/v) ,
  4. Annapurna bazni kamp (4.130 m n/v Nepal – Himalaya),
  5. Mitikas – Olimp (2.917 m n/v),
  6. Gerlachovský štít 2.655 m n/v (Visoke Tatre),
  7. Rila (2.925 m n/v Musala – Bugarska) i mnogim drugim vrhovima u susjedstvu.

Na svečanosti je bilo prisutno oko 150 gostiju, među kojima i predstavnici Skupštine i Vlade Brčko distrikta te iznimni prijatelji „Granaša“ – predstavnici planinarskog društva iz Schladminga iz Austrije. Sa svojim članovima i užim rukovodstvom predbilježili su se i predstavnici: PD „Kuk“ Novi Travnik, PD „Čičak“ Orašje, PD „Njivce“ Bijela Brčko, PD „Paklarske stijene“ Travnik, HPD „Tikvica“ Županja, DPP „Lipa“ Odžak, RPK Brčko, PD „Platani“ Brčko, PD „Majevica“ Srebrenik, HPD „Cibalia“ Vinkovci, PD „Konjuh“ Tuzla, PD „TIM“ Busovača, HPD Vitez, HPED “Gradina 969-Mošunj-Vitez”, UP “Raduša”Uskoplje, PD “Vis” Žepče i mnogi drugi mještani župe Zovika i okolnih mjesta u Brčko distriktu.

Svečanom otvorenju prethodila je posveta objekta koju je predvodio župnik župe Zovik, fra Marko Stjepanović i župni vikar fra Mirko Jozić. Nakon posvete doma, čast da presiječe vrpcu pripala je predsjedniku PD „Granaš“ Zvonki Josiću, predsjedniku planinarskog saveza Herceg-Bosne – Draganu Radeljiću i dogradonačelniku Brčko distrikta dr. Anti Domiću.

Dio adrenalinskog parka koji je netom završen je predstavljen te je probni prelazak preko prepreka pokazao stručnjak adrenalinskih sadržaja iz Schladminga.

Prilikom obraćanja na svečanosti, brojni prijatelji i udruge obasuli su darovima predsjednika PD „Granaš“ među kojima su i vrijedna umjetnička djela koja će krasiti enterijer planinarskog doma Sveti Bernard. Posebno emotivno obraćanje imao je Toni Streicher, predsjednik planinarskog društva iz Schladminga koji je pored riječi hvale upućene „Granašima“ izrazio nadu i želju za nastavak suradnje planinarskih društava, ali i gradova Brčko distrikta i Schladminga iz Austrije.

Nakon službenog dijela, upriličen je domjenak za sve goste i glazbom uživo čije su se „note“ čule do kasno u noć.

//]]>