Uspješno završen Ljetni alpinistički tečaj

PD „Granaš“ na Glavnoj skupštini i Sajmu Planinarskog saveza Austrije
22. October 2019.
Zbog klimatskih promjena planinarenje postaje opasnije
6. November 2019.

Uspješno završen Ljetni alpinistički tečaj

U dane 12. i 13. listopada održan je treći vikend Ljetnog alpinističkog tečaja, u organizaciji Povjerenstva za alpinizam PS-HB.

Vikend je protekao u odličnoj radnoj atmosferi na lokacijama penjališta „Stolac“ i Blagaj, gdje su tečajci pokazali zavidnu razinu znanja demonstriranih kroz prva dva vikenda. Tako je se još jednom kompletiralo znanje kretanja po užetu kao srednji u navezi, samog abseila sve do izrade sidrišta i, naravno, svakodnevno ponavljanje „savršenih“ čvorova.


Dok su početni tečajci uživali u miholjskom ljetu, napredni tečajci su se zaputili prema Romaniji, gdje ih je dočekalo odlično vrijeme, a sam zov masiva Romanije učinio je vikend nezaboravnim.
Ovome još treba dodati da se, uz sav praktični rad, imalo vremena i prilika poslušati predavanja iz prve pomoći, meteorogije i opisa alpinističkog smjera.

Posljednji vikend (19. i 20. listopad) Ljetnog alpinističkog tečaja održavao se na području penjališta u Drežnici. Prvi dan bio je rezerviran za praktični dio ispita, gdje su svi tečajci samostalno demonstrirali znanja i tehnike naučene i usvojene tijekom prethodna tri vikenda.
Osim praktičnog dijela, subotu smo iskoristili i za dva preostala predavanja, Opasnosti i upravljanje rizicima, te Orijentacija.
U nedjelju, nakon završenog teoretskog ispita i kratke analize tečaja, druženje je nastavljeno u Mostaru.

Ovom prilikom zahvaljujemo svim planinarskim društvima na pomoći u realizaciji tečaja, stanici Hercegovačke gorske službe spašavanja Mostar na ustupljenoj tehničkoj opremi i prostorijama za održavanje predavanja, HPD Prenj 1933 Mostar na gostoprimstvu tijekom održavanja tečaja te PS-HB koji je prepoznao i podržao razvoj alpinizma kroz ovaj tečaj, a nadamo se i kroz buduće aktivnosti.
Zahvaljujemo timu instruktora, asistentima te posebno polaznicima tečaja na odličnoj suradnji kroz 4 vikenda tečaja.

Kroz mini-galeriju fotografija pogledajte atmosferu s posljednja dva vikenda tečaja.

//]]>