Uspon uz Ružički potok povodom Međunarodnog dana voda

Prvi memorijalni susret “Miro Vujica”
29. February 2016.
Branko Bago ponovno izabran za predsjednika Planinarskog saveza Herceg-Bosne
7. April 2016.

Uspon uz Ružički potok povodom Međunarodnog dana voda

Voda koja život znači, voda koja gasi žeđ posuškog kraja, upravo je ova iz Ružičkog potoka, koji svojim vodama dobrim dijelom opskrbljuje akumulacijsko jezero u Tribistovu.

Mi planinari povodom svjetskog dana voda svake godine obilazimo ovaj potok, divimo se njegovoj ljepoti i pokušavamo je zaštiti i približiti njegovu ljepotu svim dobronamjernim ljudima. Okupan proljetnim suncem, danas je Ružićki potok pokazao svu svoju raskoš.

Šetajući uz vodotok koji vrluda između borova i stijena, ispresjecan brojnim slapovima, čovjek osjeti neku mirnoću i zadovoljstvo, a to je upravo ono što nam toliko nedostaje u modernoj civilizaciji. Ove godine okupio se rekordan broj planinara, a kad im pridružimo i dvadesetak polaznika prlaninarske škole, brojka je prelazila 50 ljudi. Nakon Ružićkog potoka nastavili smo nešto oštrijim usponom do vrha planine Oštrc (1304 m) i dalje do vrha Veliki Oštrc (1299 m) gdje smo odmorili i napravili nekoliko zajedničkih fotografija, zbog kojih se fotograf morao dobrano odmaknuti, da bi u kadar stala sva sila planinara koji su se danas našli na vrhu. Spuštali smo se na drugu stranu, prema Vučipolju, pa onda opet do Ružičkog potoka i na kraju do Šimića pećine, koja je i bila naša polazna točka. Tu smo odmah navalilina roštilj i pivo, jer valjalo je nadoknaditi kalorije izgubljene u 11 km dugom pješačenju.

Mrak se primiče i mi polako odlazimo ostavljajući vode Ružičkog potoka da u miru teku i žubore svom Oštrcu. Vidimo se i sljedeće godine povodom Međunarodnog dana voda, na istom mjestu, nadam se ne u manjem broju.

//]]>