Uspon uz Ružički potok povodom Međunarodnog dana voda

Prvi memorijalni susret “Miro Vujica”
29. February 2016.
Branko Bago ponovno izabran za predsjednika Planinarskog saveza Herceg-Bosne
7. April 2016.

Voda koja život znači, voda koja gasi žeđ posuškog kraja, upravo je ova iz Ružičkog potoka, koji svojim vodama dobrim dijelom opskrbljuje akumulacijsko jezero u Tribistovu.

Mi planinari povodom svjetskog dana voda svake godine obilazimo ovaj potok, divimo se njegovoj ljepoti i pokušavamo je zaštiti i približiti njegovu ljepotu svim dobronamjernim ljudima. Okupan proljetnim suncem, danas je Ružićki potok pokazao svu svoju raskoš.

Šetajući uz vodotok koji vrluda između borova i stijena, ispresjecan brojnim slapovima, čovjek osjeti neku mirnoću i zadovoljstvo, a to je upravo ono što nam toliko nedostaje u modernoj civilizaciji. Ove godine okupio se rekordan broj planinara, a kad im pridružimo i dvadesetak polaznika prlaninarske škole, brojka je prelazila 50 ljudi. Nakon Ružićkog potoka nastavili smo nešto oštrijim usponom do vrha planine Oštrc (1304 m) i dalje do vrha Veliki Oštrc (1299 m) gdje smo odmorili i napravili nekoliko zajedničkih fotografija, zbog kojih se fotograf morao dobrano odmaknuti, da bi u kadar stala sva sila planinara koji su se danas našli na vrhu. Spuštali smo se na drugu stranu, prema Vučipolju, pa onda opet do Ružičkog potoka i na kraju do Šimića pećine, koja je i bila naša polazna točka. Tu smo odmah navalilina roštilj i pivo, jer valjalo je nadoknaditi kalorije izgubljene u 11 km dugom pješačenju.

Mrak se primiče i mi polako odlazimo ostavljajući vode Ružičkog potoka da u miru teku i žubore svom Oštrcu. Vidimo se i sljedeće godine povodom Međunarodnog dana voda, na istom mjestu, nadam se ne u manjem broju.

//]]>