Vodička služba

Pravilnik o općoj planinarskoj školi
17. September 2018.
UP Raduša
25. September 2018.

Vodička služba

Protekli vikend 20. i 21. 12. 2014., Povjerenstvo za planinarske vodiče Planinarskog saveza Herceg-Bosne organiziralo je u Parku prirode Blidinje polaganje ispita za planinarske vodiče  standarda A (vođenje u ljetnim uvjetima).

Sam tečaj je bio organiziran pod koordinatorskom palicom gospodina Mire Mihalja, predsjednika HPD-a Prenj 1933 iz Mostara, a predavači su bili licencirani instruktori: Goran Gabrić, Mladen Mužinić i Robert Rezić iz Hrvatskog planinarskog saveza. Ovime je završena obuka za vodiče standarda A koja je započela u proljeće iste ove godine, tečajem na istoj lokaciji.

Diplome je dodjelio predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne gospodin Branko Bago.

Uvjet za pristupanje ispitu osim uspješno završenog tečaja za vodiče, koji je osim predavanja uključivao i praktične vježbe, bio je i ispunjavanje kvote od najmanje deset planinarskih izleta u kojima je kandidat za ispit bio glavni ili pomoćni vodič ispred svog matičnog planinarskog društva.

Polaznici tečaja bili su planinari iz Jablanice, Posušja, Konjica, Mostara i Sarajeva.

Ispit se sastojao od pisanog, usmenog i praktičnog dijela, a pokrivao je tematske cjeline koje su obrađivale sljedeća područja: povijest planinarstva, orijentaciju i topografiju, prvu pomoć, čvorologiju, poznavanje planina, ulogu vodiča u radu s grupom i psihologiju grupe, opasnosti u planini, meteorologiju i dr.

Diplomu i vodičku značku za planinarskog vodiča standarda A steklo je 20 polaznika koji će daljnje usavršavanje i pripreme za eventualno polaganje više vodičke kategorije nastaviti u svojim društvima i vodičkim stanicama.

Ovo je samo jedan u nizu aktivnosti Planinarskog saveza HB koji je prepoznao značaj vodičke službe u vremenu kada planinarenje i planinarski turizam zauzima sve veći značaj u BiH te svojim aktivnostima pridonosi promociji prirodnih ljepota BiH i sigurnosti  njenih posjetitelja.

Vjerujemo da će naši prvi licencirani vodiči profesionalno i savjesno obavljati svoj posao, na zadovoljstvo svih planinara i ljubitelja prirode i da će svojim radom podići kvalitetu planinarenja u BiH te da će mnogima koji žele u planine biti oslonac i podrška na tom putu.

//]]>