Zajednički uspon planinara na Idovac

PD TIM Busovača: Petodnevno pješačenje do Međugorja
21. May 2019.
PD Cincar Livno: Dogovorena suradnja sa Šumarijom Glamoč
21. May 2019.

Zajednički uspon planinara na Idovac

U organizaciji PD Jelinak iz Trilja organiziran je uspon na najviši vrh Raduše – Idovac.

Domaćin planinarima iz Trlja bilo je HPD „Rama“. Pored planinara iz Dalmacije, usponu su se priključili i planinari iz PD “Cincar” iz Livna, PD „Tim“ iz Busovače i PED „Komotin“ iz Jajca.

Uspon je počeo od Zahuma, kod spomen obilježja Divi Grabovčevoj, po sunačanom i ugodnom vremenu. Oko 50-ak planinara su uživali tijekom uspona u pogledu na okolne planine. Planinari koji su prvi put u posjetu Raduši nisu mogli skriti oduševljenje i dobro raspoloženje ljepotama prirode.

Uspon na Idovac je trajao oko tri sata po veoma lijepom i ugodnom vremenu. Dolaskom na sam vrh pred planinarima se otvorio pogled na okolne planine (Vran, Čvrsnicu, Ljubušu, Vranicu, Cincar, Stožer pa čak do Biokova). Uz kratku okrijepu i zajedničko fotografiranje uslijedio je povratak do polazne točke (Zahum).

Po povratku na Zahum jedna skupina planinara uputila se prema vidikovcu na Umnoj glavi. Svatko tko dođe na vidikovac ostane bez riječi. Pogled koji „puca“ prema Ramskom jezeru  i Ramskoj kotlini nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Planinari su ostali zatečeni nestavarnom ljepotom koja  se rijetko viđa.

Po povratku u Ramu posjetili su Franjevački samostan na Šćtitu i Etnografski muzej gdje ih je dočekao gvradijan fra Andrija Jozić.

Dolazak planinara iz Dalmacije i njihovi dojmovi viđenim na Raduši, Zahumu i na Šćitu, najbolja je promocija Rame i ramskih planina kao poželjnog turističkog i planinarskog odredišta.

//]]>