Zatvorene ceste, ledenjak na Mont Blancu pred urušavanjem

PD Paklarske stijene: Tura “Miholjsko ljeto”
20. September 2019.
Motorima se popeli na Hajdučka vrata i oštetili prsten
25. September 2019.

Zatvorene ceste, ledenjak na Mont Blancu pred urušavanjem

Dvije ceste na talijanskoj strani Mont Blanca su zatvorene zbog bojazni od urušavanja dijelova ledenjaka, upozorile su lokalne vlasti.

Oko 250.000 prostornih metara leda moglo bi se odlomiti od glečera Planpincieux na istočnoj strani Grandes Jorassesa, upozorili su stručnjaci.

– Ovaj fenomen još jednom pokazuje da planina prolazi razdoblje velikih promjena zbog čimbenika vezanih uz klimatske promjene i stoga je veoma ranjiva, kazao je gradonačelnik Courmayeura Stefano Miserocchi.

Masiv Mont Blanca je najviši planinski lanac u zapadnoj Europi. Ima više od 11 vrhova preko 4000 metara u Francuskoj i Italiji i godišnje taj planinski raj posjeti više stotina tisuća ljudi, mahom planinara i alpinista.

Zaklada “Montagna Sicura” pažljivo motri taj glečer od 2013. Stručnjaci zaklade i regionalne vlade u Valle d’Aosti ističu da je nemoguće predvidjeti kada će se točno ledena gromada odlomiti te ponavljaju da povećanje temperature na globalnoj razini uzrokuje topljenje glečera i povlačenje polarnih ledenih pokrova.

Mont Blanc je s 4810 metara najviši vrh Alpa. Nalazi se na granici između Visoke Savoje u Francuskoj i doline Aosta u Italiji.

(24sata.hr)

//]]>