Završen memorijalni skup planinara „Ivica Plazonić“ na Blidinju

Na Matinskom Visu održan Temeljni tečaj za markaciste
2. July 2023.
XXVI. Dani planinara Herceg – Bosne
26. July 2023.

Završen memorijalni skup planinara „Ivica Plazonić“ na Blidinju

U organizaciji HPD “Pločno” iz Posušja i HPD “Malačka” iz Kaštel Starog održan je 24. Memorijalni skup planinara “Ivica Plazonić”.  Povod je godišnjica smrti planinara Ivice Plazonića člana HPD Malačka iz Kaštela, kojega je u srpnju 1999. godine uspinjući se prema planinskom vrhuncu od 2228m na Čvrsnici zatekla iznenadna smrt . Njemu na spomen, na mjestu smrti, kolege planinari postavili su spomen-ploču, te se svake godine u srpnju, vikend prije sv. Ilije organiziraju memorijalni pohod.

I ove godine na jedinstvenom i jednom od najvećih planinarskih skupova na ovim prostorima okupio se veliki broj planinara i zaljubljenika u prirodu iz čak 45 planinarskih društva iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Organizirane su četiri planinarske ture na dva hercegovačka diva, Vran i Čvrsnicu. Sudionici su mogli birati između uspona na najviši vrh Čvrsnice, Pločno (2228m), najviši vrh Vrana, Veliki Vran (2074m), zatim Veliki kuk (1858m), stijene koja dominira nad cijelim kanjonom Dive Grabovice i Hajdučkih vrata ili Mijatovog prolaza (2000m) jedinstvenog geomorfološkog spomenika prirode. Ekipa speleologa je radila istraživanje dvije jame na Čvrsnici.

Skup je trajao tri dana, a osim planinarskih tura, organizirano je i natjecanje u starim igrama, pa se tako potezao konop, skakalo se u vrećama, utrkivalo se s jajima, a sve se začinilo podjelom zahvalnica i priznanja te pjesmom i plesom uz logorsku vatru.

Svake godine ovaj skup pohodi sve više planinara, a ono što najviše raduje je da je tu sve više mladih i djece.

//]]>