Zimski uspon na Idovac, Raduša

PSHB iskazao potporu Kinološkom savezu Herceg-Bosne
19. February 2015.
Zimski alpinistički tečaj u organizaciji PSHB
7. March 2015.

Zimski uspon na Idovac, Raduša

Svako godišnje doba doba ima ono svoje nešto, ali zima je posebna priča. Koliko god puta posjetili Radušu, uvijek i iznova ćete naći nešto novo čemu ćete se diviti i ostati bez riječi na prizore koje su snijeg i vjetar u suradnji napravli. Raduša je jedna od najljepših planina u BiH i ono što se tu doživi u zimskom periodu, teško se riječima može opisati. Uspeti se na na Idovac, najviši vrh Raduše pored snijega dubljeg od 120 cm, za pravu ekipu nije bio problem.

Uspon koji u normalnim okolnostima (kada nema snijega) traje 2-2,5 sata, ovaj put trajao je četiri, ali svaki korak naprijed, isplatio se. Prizori koji se rijetko viđaju i na TV-u, Raduša daje na svakom koraku. Doslovno, ljepota kakvu samo Bog može dati i od koje zastaje dah.

Upornim radom i promocijom HPD-a „Rama“, Raduša postaje planina koju planinari posjećuju koroz cijelu godinu, a također je idealna i za specijalističke obuke gorskih službi spašavanja. Na preporuku HPD „Rama“, ekipa HGSS-a, stanice Split upravo je zbog toga dio svoje obuke i treninga odradila na Raduši.

Upornim radom, polako ali sigurno dolazi se do željenog cilja. Do sad malo poznate ramske planine postaju često odredište brojnih planinara. HPD „Rama“ primjer je kao se doslovno od nule može napraviti nešto dobro i korisno ne samo za određenu skupinu, nego i za širu društvenu zajednicu.

Više fotografija možete pogledati OVDJE

//]]>