Raduša – planina koju treba doživjeti

Planinari i speleolozi na Malom Vranu i kod Mijatove špilje
21. December 2015.
Održano 6. noćno pješačenje u organizaciji HPD “Vitez”
17. January 2016.

Raduša – planina koju treba doživjeti

Svako godišnje doba doba ima ono svoje „nešto“, ali zima je posebna priča. Koliko god puta posjetili Radušu, uvijek ćete iznova naći nešto novo čemu ćete se diviti i ostati bez riječi na prizore koje su snijeg i vjetar u suradnji napravli. Raduša je jedna od najljepših planina u BiH, i doživjeti je u zimskom periodu teško se riječima može opisati. Uspeti se na Idovac, najviši vrh Raduše ni duboki snijeg za pravu ekipu nije bio prepreka.

Uspon koji u „normalnim“ okolnostima (kada nema snijega) traje 2-2,5 sata, ovaj put trajao je četiri, ali svaki korak naprijed, „isplatio“ se. Prizori koji se rijetko viđaju i na TV-u, Raduša daje na svakom koraku. Doslovno, ljepota kakvu samo Bog može dati i od koje zastaje dah.

Upornim radom i promocijom HPD-a „Rama“, Raduša postaje planina koju planinari posjećuju koroz cijelu godinu. Ali i planina idealna za specijalističke obuke gorskih službi spašavanja.

Na preporuku HPD „Rama“, ekipa HGSS-a, stanice Split upravo je zbog toga dio svoje obuke i treninga odradila na Raduši.

Upornim radom, polako ali sigurno dolazi se do željenog cilja. Do sad malo poznate ramske planine postaju često odredište brojnih planinara. HPD „Rama“ primjer je kao se doslovno od nule može napraviti nešto dobro i korisno ne samo za određenu skupinu, nego i za širu društvenu zajednicu.

//]]>